Mentorilta meni näkö!

En ole pitkään aikaan puhunut koiristani, joten nyt voisi pitkästä aikaa kertoa koirien kuulumisia. Ihan tuli mieleen siitä kun tässä viime kuukausien aikana olen havainnut Mentorilla olevan huono hämäränäkö. Sen huomaa siitä kun on valoisaa ei Mentor hauku millekkään, mutta hämärän tultua haukahtelee esimerkiksi koville äänille ja erityisesti jos tulee jotain isoa vastaan. Esimerkkinä isot lastenrattaat, romaninainen perinneasussa, joku kantaa esim isohkoa pahvilaatikkoa tai tulee iso koira vastaan. Tulee semmoinen puolustautumis/varautumisefekti. Lähemmäs sitten kun pääsee tätä kohdetta ei hauku enää. Vähän sama kuin itsellä on surkea kaukonäkö ja hyvä lähinäkö.

Tuiskukin on nyt kunnostautunut lenkkeilijänä. Niistä kuonovaljaista oli iso apu ja nykyään lenkkeillään ilman valjaitakin. Ruuhka-aikaan tosin käytetään vieläki kuonovaljaita kun on paljon ihmisiä ja muita koiria liikenteessä. Tuiskua on helpompi sillä kuonovaljaalla hallita. Onko muuten vinkkejä vetovaljaisiin mistä saisi hyvät valjaat kunnollisella hinta-laatu suhteella? Vielä on talvea jäljellä ja ajattelin laittaa Tuiskun rotunsa töihin. Haluan sellaisen pienen reen, Tuiskulle valjaat ja jäälle seikkailemaan. Varmaan käy sillä tavalla, että Tuisku päättää ettei enää haluakkaan vetää ja saan itse laittaa koirat rekeen ja vetää ne kotiin. Jo viime vuonna tämä oli tarkoitus toteuttaa, mutta sitten siihen tuli se armeija.

Lenkkeilystä tuli vielä se mieleen, että onko muut koiraihmiset huomannut seuraavaa asiaa itsessään. On tosi väsynyt ja lähtee lenkille ''Onko v*ttu pakko?'' meiningillä. Ajatuksena kävellä juuri niin kauan kunnes koirat on tehneet tarpeet ja kotiin. Sitten kohta huomaatkin olevasi monen kilometrin päästä kotoa kun on tullut joku ihmeen piristysruiske alkulenkin aikana. Itse monesti en edes tajua olevani lähtenyt pitkälle ennen kuin olen tyyliin keskustassa asti. Minulta keskustaan on noin 4km. Tuollaisten lenkkien jälkeen voi hyvällä omatunnolla röhnöttää Netflixin ääressä.
Kommentit

 1. Kannattaa käydä mustissa ja mirrissä sovittaa ihan paikan päällä husky valjaita. Vetohommissa kun valjaat pitää olla juuri sopivankokoiset. Ei liian isot eikä liian pienet. Kaikist parasta ois ku teettäis koiran mittojen mukaan mut ehkä vasta sitten jos innostut enemmän vetohommista. Ja kai muistat että ensin harjoitellaan pieniä matkoja ja pienellä painolla? On muuten koko koira jumissa. Vaikka koira olis kui sporttinen niin silti kylmilteen ei näitä saa alottaa. Meilä meni eka talvi harjoteltaessa tyhjällä pulkalla, sitten vähän enemmän painoa, sit laitettiin rengas jne (kesälläkin voi harjotella) ja nyt tänä talvena on päässy koira vetämään ahkiota. Lapset nauttii :D sori pitkä sepustus, innostuin taas kun on näistä asioista kyse xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuiskun jos vie eläinkauppaan se menee omin päin johonkin herkkukupille ;D

   Mitat voisi ottaa ja mennä niiden kanssa liikkeeseen.

   Poista
  2. Mee vaa eläinkauppaan Tuiskun kanssa. Valjaita voi sovittaa myös ulkona :) Muistan ku menin joskus sakemannin kanssa mustiin ja mirriin ja hää oli hieman ahne mut pidin hihnan kireellä niin ei päässy herkkujen luokse. Mut kas kummaa ku aloin juttelee myyjän kanssa ni eikö tää possu vedelly siankorvia miu selän takana :D Olin niin keskittyny etten ees tajunnu. Hahah! Mut joo, muistaaksee ne herkut ei ees oo hihnojen yms luona :)

   Poista
 2. Koiran pääaistit ovat haju ja kuulo, ja näkö on huono ihan vakiona.

  Ei tullut mieleen viedä 'sokeutunutta' koiraa eläinlääkäriin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kuulu niihin ihmisiin jotka vie koko ajan koiraa eläinlääkäriin.

   Poista
  2. Mun mielestä turhaa hysteriaa, että joka asiasta käydään lääkärissä. Oli kyseessä sitten ihminen tai eläin.

   Poista
  3. Mitä eläinlääkäri voi tehdä sokeutuneelle koiralle?

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Oikeestikko ano? Kuka hemmetti menee koiran kanssa lääkäriin tollasesta? :D Kyllä jos koira oikeasti sokeutuu niin sen huomaa.

  VastaaPoista
 5. Poistin aikaisemman kommenttini, koska jaoin vähän liikaa henkilökohtaista, tai ainakin rakkaita koiriani koskevaa tietoa. Joka tapauksessa, pidä siis Mentoria silmällä.

  Voi olla, että mitään vakavaa ei ole vialla, mutta koirilla on silmäsairauksia, jotka voivat johtaa sokeuteen. Osa on hoidettavissa, jos ne havaitaan ajoissa. Jos näkö alkaa huonontua, käy ihmeessä eläinlääkärissä.

  Verkosta: Verkkokalvon rappeumassa nimensä mukaisesti silmän verkkokalvon solut vaurioituvat. Verkkokalvon rappeumista yleisin koirilla on progressiivinen retinan atrofia (PRA). Verkkokalvon rappeumia esiintyy usealla koirarodulla, ja osaan on jo löydetty sairautta aiheuttava geenivirhe. Verkkokalvon rappeuma ilmenee yleensä aluksi hämäräsokeutena ja edetessään voi sokeuttaa koiran täysin.

  Tutkittavat rodut

  Airedalenterrieri, alaskanmalamuutti, chihuahua, coton de tuléar, karjalankarhukoira, kääpiösnautseri, lapinporokoira, länsigöötanmaanpystykorva, portugalin podengot, rottweiler, suomenlapinkoira.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?