Vanhuksia kohdellaan väärin!

Mun mielestä on surullista lukea lähes viikottain miten vanhukset ei pääse ulkoilemaan, tukia leikaataan tai jotain muuta vastaavaa kaltoinkohtelua. Nämä vanhukset ovat kuitenkin rakentaneet tämän maan jossa me nyt elämme turvallista ja rauhallista elämää.

Tosin joillekki asioille voi itsekkin tehdä jotain. Esimerkiksi tuo ulkoilu. Ei siihen ulkoiluun tarvitse hoitajaa. Kenelläkään ei ole niin kiireistä elämää ettei oman vanhemman tai isovanhemman luokse ehtisi kylään ja lähteä vaikka puoleksi tunniksi kävelylle. Itse en voisi edes kuvitella, etten viettäisi isovanhempien kanssa aikaa. Ollaan ihan viikottain tekemisissä. Milloin käydään ravintoloissa illallisella, milloin risteilyillä, satamassa kahvilla tai ihan vain asioilla kaupungilla esimerkiksi pankissa, virastoasioilla ym... Tälläisissä asioissa ei voi mun mielestä vain hallitusta syyttää. Ja kyllä siitä mummosta on paljon kivempaa kun saa nähdä omaa lastaan. Hautajaisissa on sitten jo turha itkeä, että olisi pitänyt viettää enemmän aikaa vainajan kanssa. Ja tämä ei sitten ole mikään hallituksen puolustuspuhe. Hallitus ei mielestäni saisi koskea vanhusten tai muutenkaan vähäosaisempien asioihin kuin parannusmielessä. Jos tämä postaus saa vaikka yhdenkin ihmisen vierailemaan ikääntyneen omaisensa luona tuoden hymyn hänen huulilleen olen todella iloinen.
Kuvassa 72v mummini, joka on juuri parantunut syövästä M/S Camillan risteilyllä, missä kävimme alkusyksystä.Kommentit

 1. Hieno mielipide. Toivottavasti välittäminen olisi yleisempää.

  VastaaPoista
 2. Sun mummis näyttää hyväkuntoselta ja jaksaa liikkua ym,mutta onhan paljon vanhuksia,jotka on laitoshoidossa,makaavat kusissa ja paskoissa ties miten kauan,eivät pysty liikkumaan.Paljon myös lapsettomia,yksinäisiä eli ei omaisia tai sitten eivät välitä.Joo,eihän se olekaan hallituksen syy,jos omaiset on välinpitämättömiä omien vanhojen suhteen,mutta se on poliittisten päättäjien syy miksi vanhusten hoidon tila on se mikä on.Ne on niitä arvokysymyksiä,eikä ainakaan nykyinen oikeistopolitiikka auta asiaa.Mä tykkään ite hirveesti vanhoista ihmisistä,suurin osa on tosi mahtavia ja on kiva kuunnella niitten juttuja,jotka vielä jaksaa kertoilla,se on mielenkiintosta historian "opiskelua".

  VastaaPoista
 3. Itse hoitajana kannatan myös ajatustasi siitä, että omaisten tulisi ottaa isommin vastuu omista vanhemmistaan, isovanhemmistaan etc. On todella kuluttavaa koettaa tehdä itse työnsä niin hyvin kuin vain voi, ja silti tulee niitä haukkuja "kusisissa ja paskaisissa" vaipoissa makaavista vanhuksista. Siltikään vaikka tekisi mitä, niin töissä ei jokaisen luokse ehdi aina kun pitäisi, koska niin paljon tulee yllättäviä tilanteita, ambulanssin soittoa ja niin edelleen. Rakastan nähdä tuollaisia hyväkuntoisia vanhuksia kuin sinun mummosi, pidät hänestä hyvää huolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika,kirjotin ton mihin otit kantaa,en missään nimessä arvostellut siinä hoitohenkilökuntaa,vaan sitä yleistä (liian yleistä)ilmapiiriä,se mikä ei enää tuota vaan kuluttaa,se on rasite.Surullista ja vituttaa jos ajatuksia tulkitaan väärin.Kun niitä tulkitaan väärin,ja aina kun puhutaan vanhuksista niin heti on se muiden meidän ja toisten jaksaminen,eli mennään taas yli ja ohi niitten vanhusten.Mikä tässä on niin hemmetin vaikeeta??

   Poista
  2. Aika oikeistolaista politiikkaa on olla ottamatta vastuuta siitä, että omat sanat ja lauseet voi satuttaa jotakuta toista ja saada jonkun, tässä tapauksessa hoitajan, puolustuskannalle. Oletko ajatellut, riittääkö empatiasi ymmärtämään, että hoitaja varmaan kuulee todellisuudessa näitä haukkuja jatkuvasti ihan todellisuudessa? Eiköhän tähän vanhuskeskusteluun nimenomaan kuulu sekä se omaisten että hoitajien näkökulma ja jaksaminen.

   Poista
  3. Ihan kuule todellisuudessa tässä eletään,mä otin kantaa vanhusten puolesta,en hoitajia vastaan.Hemmetin huonosti toin asiani esille,näköjään:((

   Poista
 4. Mun mummo asuu Kainuussa ja mä ite pääkaupunkiseudulla, useammin kuin kerran vuodessa on hankala nähdä,mummo ei uskalla enää yksin matkustaa tänne etelään. Soitellaan kyllä parin viikon välein. Musta on nykyään tosi yleistä että isovanhemmat asuu ihan toisella puolella maata jossain missä ei vaan ole töitä nuoremmille. Tiesitkö muuten että jos mun mummo joutuu siellä Kainuussa laitoshoitoon se ei voi muuttaa esim Hesaan lastensa lähelle, tai siis voi jos on varaa maksaa se laitoshoito kokonaan omasta pussista, kaupunki ei osallistu eläkeikäisinä tänne muuttavien hoitokuluihin.

  VastaaPoista
 5. Hieno kannanotto vakavaan ja ajankohtaiseen aiheeseen!

  Muutenkin halusin tulla kertomaan miten kiva on kun postailet nykyään niin usein, sun mielipiteistä ja menoista on aina mukava kuulla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kiva kun mun tekemiset sekä mielipiteet on sulle mielenkiintoista luettavaa =)

   Poista
 6. Oletko Petri ajatellut, että menisit vapaaehtoiseksi vanhuksia ulkoiluttamaan? Tai kun olet työtön, niin voisit päästä esim. työkokeiluun palvelutaloon. Itse olen hakeutunut vanhusten "viihdyttäjäksi", kun koen sen paremmaksi vaihtoehdoksi, kuin työttömänä joutenolemisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole, koska minusta ei olisi sosiaali- ja terveysalalle. Testattu on, mutta ei kiitos :D

   Poista
  2. Musta toi vähän sotii tän sun postauksen kanssa...

   Poista
 7. Olethan alkanut jo säästää ja sijoittaa oman vanhuutesi varalle? Itse laitan kuukausittain pienen summan sivuun sitä varten korkoa kasvamaan. Silloin kun sinä (ja minä) olemme vanhoja ei nimittäin ole enää mitään kunnallisia hoitopalveluja vanhuksille ja lakisääteiset eläkkeet eivät mitenkään riitä yksityisen hoidon kuluihin. Jos ei ole lapsiakaan maailmaan aikaansaattanut itsestänsä vanhuksena huolehtimaan on oltava melkoisen varakas jos vanhaksi aikoo elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elän päivän kerrallaan, enkä mieti tulevaisuutta. Elämä on kivempaa kun elää joka päivän kuin se olisi viimenen :)

   Poista
  2. Samaa mieltä,ei se voi niin mennä,että parikymppisenä aletaan säästää omaa vanhusturvaa,eiköhän joku ne rahat hassaa paljo ennen sitä.Eikä kukaan elon päivistänsä tied.

   Poista
  3. Anonyymi, mitenkä niin ei olisi normaalia alkaa säästämään parikymppisenä? Suurimmassahan osassa maailman valtioista et saa vanhuudessa mitään, ellet ole itsellesi säästänyt. Ja ei hän ne rahat mene hassaukseen, ellet niitä laita menemään.Jokaisen omia päätöksiä: säästääkkö pieniä summia ja nauttia elämästä vielä eläkkeellä vai laittaa nyt kaikki menemään ja sitten eläkkeella kituutella. Jokaisen oma valinta.

   Poista
  4. Mitä järkeä? Viiden vuoden päästä jäät auton alle ja kuolet, ni mitä iloa niistä rahoista sitte on?

   Poista
 8. Hienoa, että otat kantaa yhteiskunnalliseen aiheeseen ja kirjoitat kauniisti isoäidistäsi. Minulle äidinpuoleinen mummo oli elämän tärkein henkilö ja olimme yhteyksissä puhelimitse joka päivä. Hän ei ole vuosikausiin enää ollut keskuudessamme, mutta lämpimät muistot ja suru poismenosta ovat edelleen usein läsnä. Yksikään isovanhemmistani ei enää ole elossa. Itselläni ei ole lapsia, joten saapa nähdä, kuka minua tulevaisuudessa hoitaa, jos vanhaksi elän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain toivoa, että Vasemmistoliitto Vihreät ja SDP pääsevät kolmeksi isoimmaksi puolueeksi hallitukseen. Sitten voisi asiat mennä Suomessa parempaan suuntaan =)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?