Meidän perheen joulumenu 2015

Nyt olen taas suunnitellut meidän perheen tämän vuotisen joulumenun valmiiksi. Uravalintani puolesta tämä on nyt ollut minun tehtäväni jo siitä asti kun kokin opinnot aloitin ja sitä ennenkin jo suunnittelin yleensä äidin kanssa joulumenun. Sieltä löytyy aina ne joka vuotiset ruuat ja virkistävyyttä tuomassa aina uusia kokeiluja. Mutta ruvetaas katsomaan millä kaikella tänä vuonna lihotaan viikossa 10kg. Laitan tuonne loppuun taas ne reseptit tänäkin vuonna, paitsi noita vihersalaatteja, pipareita, joulutorttun ynnä muita itsestään selvyyksiä.

Vihersalaatti + vinaigrette
Hedelmäinen salaatti
Hillottu punasipuli
Marinoitu punasipuli
Sienisalaatti
Savulohi
Sipulisilli
Princessan pinkki kylmäkastike

Karjalanpiirakat
Ruisleipä

Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Perunalaatikko
Poronkäristys
Joulukinkku
Uusi tuttavuus jenkeistä: Täytetty kalkkuna
Kanttarellikastike

Juustokakku
Pipareita ja joulutorttuja
Juustovalikoima
Hilloja
Konvehteja

Kahvi
Tee
Glögi
Kivennäisvesi
Coca Cola Zero




----------------------------------------------------------------------------
Hillottu punasipuli

500g Punasipulia
1dl Omenaviinietikkaa
1dl Vettä
1dl Sokeria

Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja lisää sipulit joukkoon. Anna kiehua noin kymmenen minuutin ajan. Jäähdytä ja purkita sipuli.

 ----------------------------------------------------------------------------
Marinoita punasipuli

500g Punasipulia
1dl Oliivöljyä
1dl Balsamicoa
1rkl Sokeria
Ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita oliiviöljystä, balsamicosta ja mausteista marinadi. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja laita marinadiin. Sulje kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

----------------------------------------------------------------------------
Lanttulaatikko

1kg Lanttua
2dl Ruokakermaa
100g Voita
2kpl Kananmunaa
1/2dl Tummaa siirappia
Suola
Muskottipähkinä
Inkivääri

Pinnalle:

Voita ohuina lastuina
Korppujauhoja

Kuori ja keitä lantut. Muussaa soseeksi ja lisää voi, kerma sekä siirappi. Anna jäähtyä. Lisää kananmunat ja mausteet. Kaada seos vuokaan, laita pinnalle voilastuja ja ripoittele korppujauhoja tasaisesti joka paikkaan. Paista uunissa 1,5h 170c.

----------------------------------------------------------------------------
Porkkanalaatikko

1kg Porkkanoita
2dl Ruokakermaa
100g Voita
2kpl Kananmunaa
3dl Riisipuuroa
1/2dl Tummaa siirappia
2kpl Kananmunaa
Suola
Muskottipähkinä
Inkivääri

Pinnalle:

Voita ohuina lastuina
Korppujauhoja

Kuori ja keitä porkkanat. Soseuta ja lisää kerma, voi, riisipuuro sekä siirappi. Anna jäähtyä, jonka jälkeen lisää kananmuna ja mausteet. Kaada seos vuokaan, laita pinnalle voilastuja ja ripottele korppujauhoja tasaisesti joka paikkaa. Paista uunissa 1,5h 170c

----------------------------------------------------------------------------
Perunalaatikko

2kg Jauhoisia perunoita
4rkl Vehnäjauhoja
200g Voita
8dl Punaista maitoa
Suolaa

Keitä ja soseuta perunat. Sekoita sekaan voi, maito ja vehnäjauho. Mausta suolalla. Paista uunissa 1,5h 170c.

----------------------------------------------------------------------------
Metsäsienisalaatti

9dl Metsäsieniä
100g Sipulia
4dl Ranskankermaa
2dl Kreikkalaista jugurttia
Suolaa
Mustapippuri

Pilko sipuli ja metsäsienet pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla. Anna jäähtyä ja lisää sieni-sipuliseokseen ranskankerma ja kreikkalainen jugurtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2h ennen tarjoilua.

----------------------------------------------------------------------------
Kanttarellikastike

300g Kanttarelleja
200g Kanttarellituorejuustoa
4dl Ruokakermaa
Suolaa

Tämä on tälläinen kaikki kattilaan ja keitä tyyppinen kastike, joka kuitenkin on ihan mielettömän hyvän makuiseksi havaittu. Ei tosin voita äidin kanttarellimuhennosta tai paistettuja kanttarelleja mitenkään, mutta hyvällä kolmossijalla on. Paista kanttarellit sillä tavalla, että ne ei jää löysiksi löllöiksi. Mausta suolalla ja lisää pannulle sulatejuusto sekä kerma. Keitä kasaan ja tarkista maku.

----------------------------------------------------------------------------
Poronkäristys

80g Voita
800g Poronkäristyslihaa
3dl Vettä
1dl Olutta
Suolaa
Mustapippuria

Tämän reseptin kuulin lappilaiselta ravintolalta kesällä keikkamatkalla Johannan kanssa. Kuumenna voi pannulla tai kasarissa. Lisää poronkäristysliha pannulle. Ruskista kunnolla ja lisää suola sekä mustapippuri. Lisää neste ja hauduta 30min kannen alla.

----------------------------------------------------------------------------
Petrin pinkki kylmäkastike

3dl Vispikermaa
200g Smetanaa
200g Creme Fraiche
3rkl Punajuurilientä
Suolaa

Vatkaa vispikerma jäykäksi vaahdoksi. Lisää smetana ja creme fraiche. Värjää punajuuriliemellä pinkiksi ja mausta suolalla. Kehitin tämän rosollikastikkeesta lisäämällä smetanan ja fraichen reseptiin.

----------------------------------------------------------------------------
Juustokakku

Pohja:
80g Voita
150g Pipareita

Täyte:
200g Maustamatonta tuorejuustoa
200g Maitorahkaa
2dl Vispikermaa
Puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
2tl Vaniljasokeria
Sokeria

Murskaa keksit pieneksi muruksi ja sekoita se voin kanssa taikinamaiseksi mössöksi. Taputtele seos tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin. Vatkaa kerma tiukaksi vaahdoksi. Lisää kerma, maitorahka ja puolikkaan sitruunan mehu sekä sitruunankuori. Lisää vaniljasokeri ja sokeri. Lopuksi lisää liivate ja kaada seos keksimurun päälle. Anna olla jääkaapissa yön yli.

----------------------------------------------------------------------------

Beware.. Christmas is almost here ;D

Kommentit

  1. Miten saatte tuhottua tollasen määrän lihaa jouluna?
    Kinkku, poronkäristys ja vielä kalkkuna...
    Meillä ei edes 12 hengen jouluseurue saa tota määrää lihaa menemään koko jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan helposti xD

      Näkisitpä ku mä syön joulupyhinä. Helposti uppoo ekana alkupaloja kunnon lautasellinen, sitten poroa ja kunnon annos perunalaatikkoa. Sitten linturuokaa ja laatikoita reilu annos ja saatan hakea lisääkin. Sitten vielä jälkkäreitä ja kahvia. Yöllä saatan ottaa vähän hiukopalaa.

      Joulupäivänä taas sitten pöytä koreaksi ja samat satsit. Ja tapaninpäivänä myös.

      Joulu... Tekosyy syömiseen :D

      Poista
  2. Ei "almoust" vaan almost

    VastaaPoista
  3. Hei. Nimimerkillä Tuksutin kirjoitit että poikasi meni kesällä armeijaan. Oletko todella tullut isäksi jo neljä vuotiaana?

    VastaaPoista
  4. Terve ihminen ei liho kymmentä kiloa viikossa. Syömishäiriö taas on vakava sairaus, josta on mautonta vääntää tuollaisia vitsejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä sä syömishäiriön tähä revit xDDD

      Ps. Kannattaako kaikkea ottaa kirjaimellisesti. Rentiudu hei vähä ni elämä on hauskempaa ;)

      Poista
    2. So,so poika!Vitsiä ei saa vääntää koskaan,ikinä,missään,milloinkaan,mistään!Oikeinkirjoitus on tarkistettava vähintään kolmeen kertaan,ettäs tiedät:)

      Poista
  5. Hei! Montako liivatetta juustokakkuun tulee? Hyvä menu näyttää olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho liivate puuttuu ohjeesta. 4kpl liivatetta tulee :)

      Poista
  6. Huvittavaa mite jotkut kommentoijat vetää herneen nenää kaikest. XD

    VastaaPoista
  7. Laita ihmeessä kalkkunasta ohjetta vaikka kun ootte saanu tehtyä. Olis mielenkiintoista kun itellä ei ikinä ole tullut laitettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mulla suunnilleen tiedossa miten teen.

      Täytteeseen omenaa, puna- ja salottisipulia, karpaloa, vaaleita leivanmuruja, maitoa, kananmuna. Nahkan alle hieron yrttivoita, jonka teen tuoreista yrteistä ja paistaessa vähän väliä valella kalkkunaa, ettei tule kuivaa. Tarkan ohjeen laitan sitten kun lintu on kokattu ja syöty, eli joulun jälkeen =)

      Poista
  8. Minkä kanssa te nautitte tuota pinkkiä kastiketta? Kun et ainakaan oo kirjoittanut, että teillä ois rosollia`? Kinkun päälle vai täh? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ite tykkään syyä tota kanan/kalkkunan kanssa. Rosolli on kamalaa. Sitä pysty syömään :D

      Poista
  9. Tehäänkö teillä täytekakkua jouluksi? Osaatko koristella hienosti täytekakkuja?(täyte,täyte,täyte:D)

    VastaaPoista
  10. Ei oo täytekakkua ja en oo kovin hyvä leipomisessa.

    VastaaPoista
  11. Ei oo täytekakkua ja en oo kovin hyvä leipomisessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?