Millainen on suomalainen joulu?

Monesti kun ihmiset puhuvat joulusta, niin kuulee sanottavan ''mikään ei voita kunnon suomalaista joulua''. Mä nyt sitten rupesin miettimään, että mikä on se kunnon suomalainen joulu. Oman käsitykseni mukaan joulu menee maissa missä sitä vietetään melko samalla kaavalla. Ollaan läheisten seurassa, tehdään suuri ja herkullinen juhla-ateria, jaetaan lahjoja, käydään joulukirkossa, rauhoitutaan ja rentoudutaan. Mikä siis se kunnon suomalainen joulu on? Itselleni kun ei tule muuta mieleen kuin, että lisätään peruskaavaan joulusauna. Kertokaapas lukijat oma näkemyksenne tähän asiaan.


Kommentit

 1. Joulusauna, tietyt ruuat kuten laatikot ja liha. Ainakin suomalaista :) Ja se on totta! Mikään ei voita suomalaista joulua. Itsellä toine joulu pois Suomesta ;( En voi hyvin.

  VastaaPoista
 2. Suomalainen joulu on aivan erilainen verrattuna esimerkiksi keski-Euroopan maihin, joissa itsekin joulun joudun valitettavasti viettämään. Joulu on paljon teennäisempi, eikä se välttämättä ole vuoden suurin juhla. Suomessa on lukuisia perinteitä aina haudalla käynnistä juuri mainitsemaasi joulusaunaan - ruoista puhumattakaan! Lisäksi tietenkin kaikki lapsuudesta tutut televisio-ohjelmat, joulurauhan julistukset, laulut... Kyllä se on aivan erilainen täällä etelämmässä, enkä minäkään voi hyvin :'( Kunpa saisin vain joulun Suomessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat fiilikset ja totta puhut! Ettet ois myös Saksassa? ;o

   Poista
  2. Joulujaksamisia Saksanmaalle, mutta itse majailen Ranskassa :( Saksalainen joulu voisi olla ihan mielenkiintoinen! Siihenhän monet omatkin perinteistämme perustuvat :)

   Poista
  3. Myöskin sinne! Ei Ranska täältä kovin kaukana oo :D ja joo joitaki samoja mut sit kuitenki tuntuu iha erilaiselta :( Ens vuonna jos pääsisi Suomessa käymään jouluna!

   Poista
 3. Suomessa joulu on ollut perinteisesti hyvin perhekeskeinen juhla. Siitä pidän.

  VastaaPoista
 4. Meidän jouluna isä ei juo alkoholia, paitsi saunakaljan. Muuten myös perhe on jouluna alkoholiton, paitsi 25. vedetään kimpassa nuoremman polven toimesta partykännit ketjuyökerhossa.

  Ja toki perinteinen joulukirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa Petrin jokajouluiselta kuvaukselta.

   Poista
  2. Noup... Meillä kaikki joulupyhät tipattomia. Ei biletetä jouluaattona, joulupäivänä eikä tapaninpäivänäkään.

   Poista
  3. Noup... Meillä kaikki joulupyhät tipattomia. Ei biletetä jouluaattona, joulupäivänä eikä tapaninpäivänäkään.

   Poista
  4. Aika monessa perheessä (meilläkin) juodaan lasit punaviiniä jouluaterian kanssa. On jokseenkin eri asia, juodaanko lasit vai kokonainen pullo. Mielestäni me emme ainakaan "biletä" jouluna.

   Poista
  5. Niin juodaan, eikä siinä lasillisessa mitään pahaa olekkaan. Itse olen silti ennemmin limpparilla, glögillä ja minttukaakaolla liikenteessä. Viinit, liköörit ja muut kun ei ole koskaan mun perheen joulupöytään kuulunut, niin en sellaisia osaa edes jouluun yhdistää :D

   Poista
 5. Joulunvietto Suomessa ja Ruotsissa on melko samanlaista mutta jo Tanskassa joulu on kuin mitäkin karnevaaliaikaa, samoin Englannissa missä 24.12 on vielä normaali työpäivä ja töiden jälkeen mennään pubiin juhlimaan. 1. Joulupäivänä avataan lahjat jo aamulla (ei joulupukkia), roikotellaan yökkärissä iltapäivän joululounaalle asti jonka jälkeen jatketaan tuttavien kanssa pubissa. Tapaninpäivänä alkaa alennusmyynnit ja siinä se brittien "joulu" sitten olikin. Brittien joululounaalla on kalkkunaa/ankkaa, ruusukaalia, vihanneksia, paistettuja perunoita ja pikkelssiä. Päässä paukkukarkeista saatu paperihattu/kruunu. Kaikki uskonnollisuus puuttuu, ei haudoilla käyntejä, ei joulukirkkoa, ei evankeliumin lukua, vakavin osa taitaa olla kuningattaren joulupuhe. Joulu on aika riehakas ja todella kaupallinen juhla muualla maailmassa, vastaa enemmänkin meidän juhannusta ja vappua! Itse rakastan suomalaista, hiljaista ja tunnelmallista joulua, jossa joulun taika on vielä jäljellä.

  VastaaPoista
 6. Joulu ei ole alkuunkaan minun juttuni. Saan joka paikkaan tunkevasta joulusta tarpeekseni jo itsenäisyyspäivään mennessä. Joulunpyhät olisin mieluiten yksin, lukisin kirjoja ja katselisin dvd:itä jotka on muitten kiireitten takia jääneet. Vanhempien ja muitten sukulaisten takia siellä on kuitenkin näyttäydyttävä, muuten kai laittaisivat jonnekin hoitoon, ja yritettävä saada alas niitä kammottavia perinneruokia. Onneksi tänä vuonna nuo pyhät on sopivasti viikonoppuna. Hassuinta on että vaikka olen jonkinsortin uskovainenkin kirkkoon ei tulisi mieleenkään mennä joulunaikana kun en löydä siitä yhtään mitään uskonnollista enää, joulupukkiinkaan en usko. Pääsiäinen on ihan eri juttu, sitä ennen paastoan ja kun se on keväällä niin silloin alkaa ikäänkuin uusi parempi aika muutenkin. Mutta "hyvää joulunodotusta" vaan kaikille, jotka siiitä jotakin kokevat saavansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin mitä tarkoitat. Olen itsekin uskovainen ja koen että joulusta on tullut kulutusjuhla. Itse olen yrittänyt palauttaa mieleen ja sydämeen joulun alkuperäisen merkityksen kristinuskossa, ja näin siitä on tullut hiljainen mutta syvästi koskettava aikakausi, jota tänäkin vuonna odotan mielessäni :)

   Poista
  2. Uskotko raamaattuum,vaikket joulupukkiin?Kummallista,että ees "jonkinsortin" uskovainen ei löydä joulusta mitään ilahduttavaa,eikös se aika tärkee päivä ollut kuitenkin.Kirkko on vaan rakennus,Jumala on kaikkialla.

   Poista
  3. No, muistetaan kuitenkin, ettei joulu ole alunperin kristillinen juhla vaan pakanajuhla saturnalia. Jeesus syntyi syksyllä lehtimajajuhlan aikaan, mutta kirkko siirsi syntymän vietettäväksi jouluna, jotta saisi saturnaliaa juhlivat kansalaiset näennäisesti juhlimaan kristillisesti.

   Poista
  4. Arvasin että joku tulee "muistuttamaan" ettei joulu ole kristillinen juhla aivan alkujaan. Siksi kirjoitin "alkuperäisen merkityksen kristinuskossa". Haluan siis pitää erillään ns. aluperäisen joulun, johon anonyymi 0.18 viittasi, ja kristillisen joulun, johon itse viittaan. Siis, Kristuksen syntymäjuhla.

   Poista
  5. No,ehkä ei alunperin ole,mutta nyt on:)

   Poista
 7. Nykyään mulle paras asia joulussa on ruuat,sellasta tiettyä joulufiilistä en oo saanu vuosiin.Onhan se mukava nähdä,miten läheiset ilahtuu lahjoista ja kiva niitä itekin saada,ei siinä mitään.Jotenkin vaan oon huomannu,että ns.suoritan ne pyhät läpi,se tuntuu aika haljulta:/.Mä tykkään arjesta tosi paljon ja sinne arjen sekaan on kiva järkätä kivoja pikku ylläreitä,oikeestaan kaikki juhlapyhät on vähä sellasta pakkojuhlintaa(enkä nyt tarkota dokaamista).

  VastaaPoista
 8. 23.12. siirrän iltamyöhällä lahjat kuusen (tai nykyisin pöydällä olevan hyasintin) juurelle. Jouluaamuna herään aikaisin katsomaan Joulupukin kuumaa linjaa ja tietysti Turun joulurauhan julistusta. Syön riisipuuroa ja karjalanpiirakoita munavoilla ja ulkoilen koirien kanssa. Sitten reissu hautausmaalle, kun hämärä alkaa laskeutua kolmen aikaan. Joulusauna mieluiten saunavihdan kanssa. Sitten lohta, perunoita, porkkana- ja perunalaatikkoa, rosollia, herneitä, porkkanoita, joulutorttuja ja luumukiisseliä kermavaahdolla. Lopuksi avaan lahjat katsoen samalla Samu Sirkan joulutervehdystä. Koirien kanssa lenkille ja käpertyminen sohvalle niiden viereen suklaakonvehti pöydällä. Joulu on ihana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?