Piirakan räpeltämistä!

Kaikki lähti siitä kun ostin kaupasta maitoa, jossa olikin viimeinen käyttöpäivä tänään. Kyselin FB Kokit- sivustolla mitä speciaalimpaa voisi maidosta tehdä kun ei perus letut tai pannukakut kelvannut minulle ja pääraksutti tyhjää ideoiden kanssa. Käytän maitoa ihan älyttömän harvoin ja kun käytän, niin juuri johonkin sämpylöihin, pullaan, lettuihin tai lasagnetteen. Siellä sitten tuli vinkki ''Riisipuuro karjalanpiirakoihin.'' Siitä se sitten lähti

Ensimmäistä kertaa elämässäni rupesin tekemään oman asuinalueeni perinneruokaa karjalanpiirakoita. Tein taikinan  jääkaappiin vetäytymään ja sitten keitin riisipuuron. Ensimmäistä kertaa elämässäni riisipuuro ei muutes palanut pohjaan, vaikka minulla ei ollut edes teflonkattilaa. Voita kun olin ostanut, niin päätin testata valurautapatatekniikkaa. Ensiksi kattila kuumaksi ja kattilan ollessa kuuma käy sen voiköntillä läpi. Sitten vaan normaalisti puuron keittoon kun kattila on ekana vähän jäähtynyt. Eikä tarvinnut koko ajan sekoittaakkaan. Vielä kauliessa noita ruiskuoria mietin miksi kaikki valittaa tän olevan niin vaikeaa. Kohta alkoikin rypytys ja sitten se jysähti. Mihin helkuttiin mä oon oikeen ryhtynyt? Se ensimmäinen piirakka oli jotain niin hirveän näköistä. Ihan kuin dynamiitilla räjäytetty naisen sukukalleus. Ensimmäisen jälkeen kuitenkin lähti sujumaan koko ajan paremmin. Kolmas piirakka alkoikin näyttää jo siltä, miltä niiden suunnilleen pitäisi näyttää. Pakko tehdä näitä vielä monet kerrat uudelleen. Haluan oppia Suomen parhaaksi piirakan räpeltäjäksi. Huomenna kuitenkin testailen toisenlaista alueeni perinneherkkua lanttusupikkaita. Olen suuri etnisen ruuan ystävä, mutta välillä on ihanaa tehdä oikein supisuomalaista ruokaa.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Karjalanpiirakat

Täyte:
1l Maitoa (punainen paras)
3dl Puuroriisiä
2tl Suolaa
50g Voita

Taikinakuori:
4dl Ruisjauhoja
3dl Vehnäjauhoja
3dl Vettä
2tl Suolaa

Uittamiseen:
3dl Maitoa
100g Voita

Aloita tekemällä taikina. Sekoita jauhot ja suola keskenään kulhossa. Lisää vesi ja vaivaa seos taikinapalloksi. Laita jääkaappiin ja valmista riisipuuro. Jos joku nyt ei ole koskaan riisipuuroa tehnyt, niin kiehauta maito. Lisää kiehuvaan maitoon riisi, voi ja suola. Keitä noin 40min välillä sekoittaen kunnolla pohjaa myöten. Laita riisipuuro jäähtymään jäävesihauteeseen.

Riisipuuron jäähtyessä tee piirakkakuoret. Tähän on varmasti monia eri tapoha, mutta minä tein näin. Kauli ruistaikina kuin piparitaikina. Ota pyöreällä piparimuotilla taikinasta paloja. Kauli ympyrät ohuiksi soikioiksi.

Nyt alkaa se vaikein osuus. Levitä taikinan päälle ohut kerros riisipuuroa jättäen reunoille suunnilleen senti tyhjää. Taita reunat puuron päälle ja rypytä umpeen.

Paista piirakat uunissa 250c noin 15min. Kun piirakat otetaan uunista ne uitetaan. Eli tuossa voi-maitoseksessa nopeasti käytetään ja siitä nostetaan keittiöliinalla vuorattuun koriin/tarjoiluastialle. Parastahan nämä tietenkin on suoraan uunista tulleina kunnon voin kanssa.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Lopuksi iloinen ilmoitus. Mun ihana ystävä Mirka on ruvennut kirjoittamaan blogia uuden miehensä (jolla on ihan jumalaton jortikka) kanssa. Tässä pieni ote heidän ihan ensimmäisestä postauksesta, joka on nimeltään pilottipostaus. ''Ciao! Täält tekstien takaa löytyy pariskunta Lappeenrannasta - Jere 23, ja Mirka 23. Ollaan seurusteltu nyt 3½kk, meillä on molemmilla omat kämpät, mut Jere majailee enemmän täällä minun luonani.. tarkotus ois muuttaa yhteen, kunhan löytyy tarpeeksi iso asunto meille kaikille. Meillä kaikilla tarkotan meitä ja meidän lapsia. Jerellä on aikaisemmasta suhteesta tytär - Adessa 2,5, joka asuu äitinsä luona, mutta on hyvin paljon isällään, koska äiti tarvitsee omaa aikaa. Tyttö on isällään 2 yötä per viikko.  Miulla on aikaisemmasta suhteesta poika - Rasmus 3,5, joka asuu miun luona ja on isällään joka toinen viikonloppu - ei sen enempää. Olemme vasta vähän aikaa sitten olemme tutustuttaneet lapset toisiinsa ja kokeilleet uusioperheen alkua. Pääsette seuraamaan miten tää arki rullaa meillä.''  Blogiin pääset klikkaamalla tästä.


Pieni ero ensimmäisen ja viimeisen piirakan kanssa? :D

Harjoitusta tartteen vielä paljon, mutta ensikertalaiseksi olen tyytyväinen tuotokseen.

alusta-loppuun.blogspot.fi

Kommentit

  1. Kai TAJUAT että se viimeinen käyttöpäivä ei pilaa mitään tuotetta sillä sekunnilla kun päiväys täyttyy? Käyttö voi tuotteesta riipuen jatkua vähintään päiviä, kuivatuotteissa viikkoja ja jopa kuukausia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon päivämääränatsi <3
      Tuote joko pakastetaan tai käytetään viimeistään parasta ennen päivämäärää :D

      Poista
    2. Mäki oon ainakin ihan mieletön päivämääränatsi :D Mitään parasta ennen -päivän ylittänyttä en syö :D tyhmää, tiedän, mutta onneks samassa taloudessa asuu toinen joka kyllä syö. :D ei mee hukkaan siis.

      Poista
  2. juotko kahvin mustana? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En juo kahvia ollenkaan. Se on niin kauhean makuista (lukuunottamatta espressopohjaisia erikoiskahveja kuten Cafe Mocca).

      Poista
  3. Just söin jugurttia, jonka parasta ennen oli 30.3 ja hengissä ollaan :D tuote ei siis todellakaan pilannu, vaikka käyttäisit sen parasta ennen päiväyksen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ne tuotteet kato kalenteria ''oho nyt on aika pilaantua''. Se on vaan oman pään sisässä, että hyi en käytä.

      Poista
    2. Nuin, nyt on saatu takki käännettyä mutta ei voida myöntää että tuli mokattua.

      Poista
    3. Hä??? Tiedän ettei ne tuotteet mene pilalle, mutten myöskään aio niitä syödä jos ei ole päivämäärää jäljellä. Päivämääräatsi mikä päivämääränatsi :D

      Poista
  4. Karjalanpiirakoittesi riisipuuro näyttää olevan liian löysää ( = liikaa nestettä eli maitoa ), siksikin niistä tuli rumia.

    Eihän sinusta voi tulla Suomen parasta piirakan räpeltäjää, kun olet julkihomo.

    Mistä alkaen on ollut korrektia buffata kenenkään naisen blogia hänen miehensä jortikan koon perusteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se ois ollu enää edes puuroa jos oisin vähentäny maitoa, vaan maidossa keitettyä riisiä :D

      Kuules mä oon ehtiny teininä monet piirakat räpläämää hulluina vuosina ennen kuin tajusin, ettei naisista ole iloa kuin ystävinä ja jortikan valtaa ei koskaan pidä aliarvioida!

      Poista
  5. Nyt on ihan pakko kommentoida: eli ohra ja peruna ovat täytteet. Ei riisiä ole Suomessa ollut aidoinmillaan näissä piirakoissa. Juureksista ja kotimaisesta viljasta on piiroot on tehty. Ihan sama ajatus on, olisi että joulupukki pukeutuu punaiseen. Ja muista rypyttäessä tiptap-sormet. Onnellista pesachia sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?