Joulupöytämme ruokien reseptit!

Ajattelin nyt koota tänne yhteen kokoon niin itseäni, kuin teitäkin varten meidän joulupöydän antimien reseptit. Minun on sitten helppo avata vain blogini ja alkaa tekemään. Mausteiden määriä en laita, koska en koskaan mausta ruokia ohjeen mukaan, vaan makuaistiani käyttämällä. Kaikkia kuitenkaan en laita kuten vihersalaatti tai smetanasilli esimerkiksi. Tämä sitten on sellainen sydänkohtaus ja verisuonet tukkoon menu, mutta onneksi joulu ei ole kuin kerran vuodessa.

----------------------------------------------------------------------------
Lanttulaatikko

1kg Lanttua
2dl Ruokakermaa
100g Voita
2kpl Kananmunaa
1/2dl Tummaa siirappia
Suola
Muskottipähkinä
Inkivääri

Pinnalle:

Voita ohuina lastuina
Korppujauhoja

Kuori ja keitä lantut. Muussaa soseeksi ja lisää voi, kerma sekä siirappi. Anna jäähtyä. Lisää kananmunat ja mausteet. Kaada seos vuokaan, laita pinnalle voilastuja ja ripoittele korppujauhoja tasaisesti joka paikkaan. Paista uunissa 1,5h 170c.

----------------------------------------------------------------------------
Porkkanalaatikko

1kg Porkkanoita
2dl Ruokakermaa
100g Voita
2kpl Kananmunaa
3dl Riisipuuroa
1/2dl Tummaa siirappia
2kpl Kananmunaa
Suola
Muskottipähkinä
Inkivääri

Pinnalle:

Voita ohuina lastuina
Korppujauhoja

Kuori ja keitä porkkanat. Soseuta ja lisää kerma, voi, riisipuuro sekä siirappi. Anna jäähtyä, jonka jälkeen lisää kananmuna ja mausteet. Kaada seos vuokaan, laita pinnalle voilastuja ja ripottele korppujauhoja tasaisesti joka paikkaa. Paista uunissa 1,5h 170c

----------------------------------------------------------------------------
Perunalaatikko

2kg Jauhoisia perunoita
4rkl Vehnäjauhoja
200g Voita
8dl Punaista maitoa
Suolaa

Keitä ja soseuta perunat. Sekoita sekaan voi, maito ja vehnäjauho. Mausta suolalla. Paista uunissa 1,5h 170c.

----------------------------------------------------------------------------
Metsäsienisalaatti

9dl Metsäsieniä
100g Sipulia
4dl Ranskankermaa
2dl Kreikkalaista jugurttia
Suolaa
Mustapippuri

Pilko sipuli ja metsäsienet pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla. Anna jäähtyä ja lisää sieni-sipuliseokseen ranskankerma ja kreikkalainen jugurtti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2h ennen tarjoilua.

----------------------------------------------------------------------------
Paahdetut perunat

1kg Yleisperunoita
Öljyä
Rosmariinia
Timjamia
Merisuolaa

Tämä on tosi helppo tehdä, mutta muistan jonkun kysyneen miten paahdan perunat, jonka vuoksi päätin sen tähän laittaa. Keitä perunat puolikypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja perunat pellille. Valmista mausteöljyseos öljystä, timjamista ja rosmariinista. Itse tunget todella reilulla kädellä noita yrttejä. Kaada öljy perunoille ja ripoittele merisuolaa päälle. Paista uunissa 200c kunnes perunat ovat kullanruskeita ja kypsiä.

----------------------------------------------------------------------------
Kanttarellikastike

300g Kanttarelleja
200g Kanttarellituorejuustoa
4dl Ruokakermaa
Suolaa

Tämä on tälläinen kaikki kattilaan ja keitä tyyppinen kastike, joka kuitenkin on ihan mielettömän hyvän makuiseksi havaittu. Ei tosin voita äidin kanttarellimuhennosta tai paistettuja kanttarelleja mitenkään, mutta hyvällä kolmossijalla on. Paista kanttarellit sillä tavalla, että ne ei jää löysiksi löllöiksi. Mausta suolalla ja lisää pannulle sulatejuusto sekä kerma. Keitä kasaan ja tarkista maku.

----------------------------------------------------------------------------
Kana

1kpl Kokonainen kana
Puolikas valkosipuli
Öljyä
Rosmariinia
Timjamia
Merisuolaa

Tee öljystä, mausteista ja valkosipulista mausteöljy. Laita kana muovipussiin ja kaada mausteöljy sinne. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Paista kana uunissa kunnes sisälämpötila on noin 75c. Mielellään hiukan alle, sillä kana jatkaa kypsymistä vielä uunista ottamisen jälkeen.

----------------------------------------------------------------------------
Poronkäristys

80g Voita
800g Poronkäristyslihaa
3dl Vettä
1dl Olutta
Suolaa
Mustapippuria

Tämän reseptin kuulin lappilaiselta ravintolalta kesällä keikkamatkalla Johannan kanssa. Kuumenna voi pannulla tai kasarissa. Lisää poronkäristysliha pannulle. Ruskista kunnolla ja lisää suola sekä mustapippuri. Lisää neste ja hauduta 30min kannen alla.

----------------------------------------------------------------------------
Princessan pinkki kylmäkastike

3dl Vispikermaa
200g Smetanaa
200g Creme Fraiche
3rkl Punajuurilientä
Suolaa

Vatkaa vispikerma jäykäksi vaahdoksi. Lisää smetana ja creme fraiche. Värjää punajuuriliemellä pinkiksi ja mausta suolalla. Kehitin tämän rosollikastikkeesta lisäämällä smetanan ja fraichen reseptiin.

----------------------------------------------------------------------------
Juustokakku

Pohja:
80g Voita
150g Digestivekeksejä

Täyte:
200g Maustamatonta tuorejuustoa
200g Maitorahkaa
2dl Vispikermaa
Puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
2tl Vaniljasokeria
Sokeria

Murskaa keksit pieneksi muruksi ja sekoita se voin kanssa taikinamaiseksi mössöksi. Taputtele seos tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin. Vatkaa kerma tiukaksi vaahdoksi. Lisää kerma, maitorahka ja puolikkaan sitruunan mehu sekä sitruunankuori. Lisää vaniljasokeri ja sokeri. Lopuksi lisää liivate ja kaada seos keksimurun päälle. Anna olla jääkaapissa yön yli.

----------------------------------------------------------------------------



Kommentit

  1. Hyviä reseptejä, kiitos! Mitä suosittelisit perunalaatikkoon vehnäjauhon tilalle? Kyselee keliaakikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaappas Risentan Maissijauhoa tai Semperin Hieno jauhoseosta. Itse todennäköisesti laittaisin jälkimmäistä :)

      Poista
  2. Perunalaatikon ohje on väärä. Tuo on paistettu perunamuussi, ei perunalaatikko, sillä aitoa, oikeaa perunatuuvinkia imellytetään lämpimässä yön yli. Tässä sulle mummoni ohje Hämeestä, josta perunatuuvunki on lähtöisin.
    - pari kiloa jauhoisia perunoita
    - voita
    - maitoa
    - suolaa
    (siirappia)

    Perunat keitetään kuorineen kypsiksi, kuoritaan ja muussataan. Muussiin sekoitetaan jauhot (about desi, ehkä) ja kattila laitetaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan yön yli. Välillä käydään sekoittamassa. Seuraavana päivänä lisätään maito ja suola ja loraus siirappia jos on käynyt niin surkeasti, ettei seos ole imeltynyt kunnolla. Kaadetaan voideltuun vuokaan, ei täyteen, koska tuuvinki kuohuu kypsyessään. 150 astetta pari tuntia ja se on siinä, AITO tuuvinki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ei ei ja ei :D
      Imelletty perunalaatikko ei oo hyvää. Meillä se ei ainakaan mene. Tämä ei imelletty on parempi versio.

      Kokkaamisessa ei muutes ole oikeaa tai väärää reseptiä. On vain monta eri versiota. Paitsi tortuissa hillo alle!!

      Poista
  3. Joo yök ei missään nimessä imellettyä perunalaatikkoa :D Ei mene alas sitten millään. Kiitos taas resepteistä :) Ja onnea nyt tässä samalla valmistumisestasi, olen ylpeä sinusta vaikka ei tunnetakkaan. Pakko myöntää että vähän aluksi epäilin jaksatko keskittyä ja suorittaa opintosi loppuun, todella hienoa että jaksoit. Ja olet myös hienosti jaksanut koiriesi kanssa vaikka niin moni epäilikin pystytkö niitä kunnolla hoitamaan. Tsemppiä tulevaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... Ihan kauheaa. Pääruuat ei saa olla makeita :D

      Siinä vaiheessa kun oli palvelu- ja jakukeittiö osio, niin en itsekkään uskonut selviytyväni xD

      Poista
  4. Harmillista,että edelliseen blokiisi joku sekopää käyttää nimimerkkiäni.kotkan mamma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri poistin 5 sekopääkomenttia, joissa sun nimimerkki ;D

      Poista
  5. Mitä mieltä olet, Johanna ja "johtaja" ovat taas ystäviä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah toi eilinen ilta xDDDD
      Ehkä ystäviä seuraavassa elämässä muru =)

      Poista
  6. Taitaa jotain todella jurppia,että sinusta tykätään. Kateus, siintä se johtuu. Sun blogit on mukavaa luettavaa. Kotkan mamma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään se ärsyttää ihmisiä, että blogillani menee niin hyvin =)
      Kiitos kehuista <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?