Miksi miehet pelkäävät kosmetiikkaa?

Miksi monet miehet pelkäävät kosmetiikkaa ja kauneudenhoitoa? Jo lause kasvohoito saa monet miehet nousemaan takajaloilleen ja sanomaan lauseen ''Minä mikään akka ole!''. Miehille on kehitelty omat tuotteetkin mutta huonon menekin vuoksi suurin osa on vedetty jo pois markkinoilta joka on todella sääli. Ulkonäöstä ja hygieeniasta huoltapitäminen on mielestäni jokaisen ihmisen velvoite.

Itse kun asiaa ajattelen niin se on yhteiskunta, media ja muut ihmiset jotka ajavat miessukupuoliset ihmiset seuraavanlaiseen tilanteeseen. Ostetaan suihkusaippuaa jolla voi pestä kaiken päästä varpaisiin. Suihkusaippuan lisäksi kaapista löytyy hammasharja, hammastahna, deodorantti ja partahöylä. Parhaimmassa tapauksessa kaapista voi löytää jopa partavaahdon. Tämä on todella sääli sillä itse käyttäisin mieluusti miehille suunniteltuja tuotteita jos niitä vain kaupoista saisi. Mitettikää miehet mikä hyöty teille olisi ostaa pari kunnon ihonhoitotuotetta. Ihonne varmasti kiittäisi kasvovedestä, kuorintavoiteesta ja kasvonaamiosta. Myös se peilikuva parantuisi kun iho saisi mukavaa hehkua. Ihovirheetkin olisi helppo saada piiloon/tasoitettua oikean sävyisellä meikkivoiteella ja kiillon kasvoista saisi pois pienellä puuterin töpöttelyllä kasvoihin. Ei se niin noloa voi olla käydä silloin tällöin kosmetiikkaosastolla kauppareisuulla. Onneksi kuitenkin parannusta tähänkin asiaan on tullut. Nykyajan teinikansa uskoltaa peittää finninsä peitepuikolla ja puuterilla, hiukset laitetaan viimeisen päälle ennen kouluun lähtöä erilaisilla muotoilutuotteilla ja pesytymisessä käytetään muutakin kuin sitä nestesaippuaa. Loppuun laitan todella hyvän artikkelin Mikko Puttoselta. Tuo artikkeli on julkaistu Tiede- lehdessä 11/2012.Ulkonäkövaatimukset kovenevat, mutta ainakin Suomessa kosmetiikka pysyy kaupassa.

Mieheys on vankila. Emme voi käyttää meikkiä saati kivaa kukkamekkoa niin kuin kanssasisaremme voivat. Laki ei sitä kiellä, mutta se tuntuisi sosiaaliselta itsemurhalta.
Miehet eivät edes tajua, miten heidän mahdollisuuksiaan rajoitetaan. He eivät osaa kaivata naismaailman vapauksia vaan pysyttelevät tyytyväisinä sukupuolirajan miehekkäällä puolella.
Rokkarit ovat oma lukunsa. Suomessa tienraivaajana toimi glam rock -tähti Mike Monroe, joka reunusti silmänsä mustalla ja siveli poskipäihin punaa.
Viime vuonna Me Naisissa tamperelainen rokkari Matthau Mikojan lisäsi puuteria ja silmämeikkiä ja sanoi: ”Kun naama on laitettu, tulee hyvä olo.”

Esimerkki ei innosta
Suomalaisia miehiä on koetettu saada kosmetiikan käyttäjiksi jääkiekkoilijoiden ja jalkapalloilijoiden voimin. Sami Hyypiän ja Mikko Koivun kasvot bussikatoksen mainoksessa antavat ymmärtää, että miehinen mieskin voi hoitaa ihoaan voiteilla. Innostus on jäänyt laimeaksi.
– Miesten ihonhoitotuotteidenkin säännöllinen käyttö on aika harvinaista. Todella pieni ryhmä, vain yksi–kaksi prosenttia miehistä, ostaa meikkejä, vahvistaa suomalaisten ulkonäkökulutusta tutkiva taloussosiologi Outi Sarpila Turun yliopistosta.
Tutkijan mukaan miehet ilmeisesti pelkäävät sitä, että kosmetiikka uhkaa heidän maskuliinisuuttaan.
– On sosiaalisesti hyväksytympiä keinoja huolehtia omasta ulkonäöstään. Monet miehet ilmoittavat asennetutkimuksissakin, että hyvää ulkonäköä ylläpitääkseen he urheilevat. Se on turvallisempi ratkaisu.

Kosteus menettelee
Miehistä imagoaan vaalivalle jannulle kosteusvoide vielä menettelee, jotta iho ei kuivu ja kutia. Voiteella on hyvä ja käytännöllinen tehtävä, josta kukaan ei voi moittia. Silmänympärysvoide alkaa jo olla salainen pahe. Voi vain toivoa, etteivät kaverit saa siitä vihiä. Puoliso saattaa kuitenkin toimia vapautuksen lähettiläänä. 
– Merkittävä osa miesten hiusten- ja ihonhoitotuotteista on puolisoiden ostamia. Puolisot ehkä haluavat tutustuttaa ja kertoa, että tällaisiakin on, Sarpila sanoo.
Kun kumppani hankkii kauneu­denhoitotuotteet, voi ikään kuin muina miehinä kokeilla uusia kotkotuksia. Silloin ei myöskään tarvitse ottaa sitä riskiä, että tulee nähdyksi kosmetiikkaosaston kassalla ryppyvoidepurkkia maksamassa.
Puoliso ulkonäkökonsulttina voisi myös lieventää jännitteitä, joita miesten ulkonäkövaatimuksiin liittyy.
– Miehiltä odotetaan, että ulkonäöstä pitää huolehtia, ja korostetaan, että se on yhä tärkeämpää, jos haluaa menestyä työelämässä. Toisaalta miesten pitää koko ajan vahtia, etteivät lipsahda feminiinisyyden ja turhamaisuuden puolelle. Viimeiseen asti halutaan välttää antamasta turhamaista kuvaa itsestä, Sarpila sanoo.

Miesihanne muuttui
Mistä tämä turhamaisuuden kammo oikein sai alkunsa? Aina ja kaikkialla mies ei suinkaan ole torjunut kaunistautumista yhtä ponnekkaasti. Vielä 1700-luvun loppupuolen Euroopassa puuteroidut peruukit ja koristeelliset vaatteet kuuluivat erityisesti aatelis- ja hovimiesten pukeutumiskoodiin. Myös ihomaalia, poskipunaa, voiteita ja parfyymiä kului. Miehillä oli laittautumista varten jopa omia miestenhuoneita.
Sitten tuli käänne, joka on saanut nimen ”suuri maskuliininen kieltäymys”. Miesten pynttäytymiseltä ja ehostautumiselta katosi sosiaalinen hyväksyntä.
Uusi miesihanne suosi yksinkertaisuutta ja otti etäisyyttä kauneuteen. Mies oli mies karujen piirteidensä ansiosta, ei siksi, että näyttäisi hyvältä, kirjoittaa historioitsija Morag Martin kosmetiikan historiaa käsittelevässä kirjassaan Selling beauty.
Rationaalisen, johtamiskykyisen ja työteliään miehen ei enää sopinut panostaa koreaan ulkomuotoon. Kauneuden näyttämö jätettiin naisille, ja koristautumista jatkaneista miehistä tuli keikareita, joita pilkattiin pilakuvissa ja huvinäytelmissä.

Ehkä suunta kääntyy
Meillä vallitsee vielä kieltäymyksen henki, mutta machomaana tunnetussa Etelä-Koreassa miehet ovat havahtuneet huomaamaan, että työteliäisyys ja meikki sopivat aivan hyvin yhteen. Eteläkorealaiset ostavat yli viidenneksen maailman miehille tarkoitetuista ihonhoitotuotteista.
Urastaan huolehtiva eteläkorealaismies voi kantaa mukanaan nesessääriä, josta tarvittaessa löytyy kulmiin lisää väriä. Erityisen tär­keää on, että iho näyttää hyvältä. Se varmistetaan meikkivoiteella.

Kommentit

 1. "Tämä on todella sääli sillä itse käyttäisin mieluusti miehille suunniteltuja tuotteita jos niitä vain kaupoista saisi"

  Tämä kommentti jäi mietityttämään sillä miehille on kyllä tuotesarjoja saatavilla kosmetiikkaliikkeissä. Ei tietenkään samassa mittakaavassa kuin naisille, mutta löytyy kyllä kasvojen putsarit, kasvovedet, kuorinnat, anti-age tuotteet jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niitä löytyy, mutta säälittävän vähän ja suurin osa liittyy parranajoon.

   Itsellä löytyy WC:n kaapista Lorealin Men Expert tuotteita. Kyllä kaipaisin laajempaa valikoimaa. Ja Suomeen saisi rantautua miesten iholle suunnitellut for men meikkivoiteet, peitepuikot ja puuterit!

   Poista
  2. Tota.. Miks miehille pitäs olla eri tuotteet? Kosmetiikka osastolta löytyy eri ihotyypeille tuotteet, mikä on ihan riittävää. Mainoksissa käytetään naisia malleina, koska suurinta osaa miehiä ei meikkaus kiinnosta. Yritän tässä vaan sanoa, että miehille suunnatut tuotteet eroaa naisten tuotteista purkin värin verran, joskus jopa tuoksun verran.

   Poista
  3. Miehen iho on erilainen kuin naisen iho... Siksi!

   Poista
 2. Kosmetiikan käytöllä ei useinkaan ole mitään yhteyttä ihon kunnon paranemiseen, vaan päinvastoin kosmetiikan sisältämistä ainesosista voi olla jopa haittaa terveydelle. Terveeseen ihoon ei tarvitse voimakkaita kemikaaleja sisältäviä kasvovesiä ja muita lisäillä, ja kasviperäisistä ainesosista jotkin ovat helposti allergisoivia. Oikeisiin iho-ongelmiin taas lääkitys on terveellisin apu ja ongelmaiho on usein juuri kaikkein herkin kosmetiikan ainesosille.

  Ulkonäön kannalta kosmetiikka taas on ihan makuasia, esimerkiksi minun mielestäni kiilto tai pari näppylää naamassa on pienempi tyylivirhe kuin vääränvärisellä puuterilla tai peitevoiteella meikattu naama, josta oranssi väri sitten tarttuu takkien kauluksiin, huiveihin ja pipoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen huomannut ihon voivan ja näyttävän paljon paremmalta kasvohoidon jälkeen. Ja meikin tarkoitus on peittää vain virheet eikä sitä tarvitsisi koko naamaan laittaa. Itselläni on aknen tuomia arpia jonka vuoksi levitän meikin kauttaaltaan.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä siitä, että suurin osa kosmetiikkatuotteista on hyödyttömiä tai jopa vaarallisia (esim. ripsienpidennykset, voimakkaat hiusvärit). Kosmetologit, kampaajat yms. alan ammattilaiset eivät tätä tietenkään kerro kun ovat touhussa mukana.Alan lääkäreiden mukaan perusvoiteet yleensä riittävät, lääkkeet tietysti niitä tarvitseville. Businesjututhan tässä ratkaisee, kuluttaja maksaa lähinnä mainoksista ja mielikuvista, purkin sisältö suunnilleen samaa kaikissa. Päivittäinen parranajo kuuluu useimpien miesten rutiineihin, märkäajo höylällä kuulemma paras, siinä saa samalla kuorinnan 8eikä siinä höylässä tarvitse olla sen seitsemää terää)!

   Poista
 3. Aika moni on sitä mieltä että meikki ei kuulu miehille. Eikä se kyllä kuulukkaan.

  VastaaPoista
 4. Itse liputan luonnollisen kauneuden puolesta, joten en käytä meikkiä ollenkaan. Minulle on kuitenkin ok jos muut naiset haluavat meikata, mutta jotenkin mies käyttämässä meikkivoidetta ja kulmakynää on aina herättänyt ihmetystä. Eivät miehet eivätkä myöskään naiset tarvi peittelyä luonnolliselle iholleen. Ihon saa kuitenkin nykyisillä ihonhoitotuotteilla melko pienellä vaivalla kauniiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä ihmetyttää jos haluaa ehostaa ulkonäköään.

   Luonnolllinen VS Kosmetiikasta en jaksa ruveta väittelemään. Siinä kun ei ole voittajia =D

   Poista
 5. Mitä mieltä olet Chanelin kosmetiikasta? Kiinnostaisiko sinua toimia ko tuotteiden testaajana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt Chanelia, mutta hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan niissä mielestäni.

   Poista
 6. Meikki korostaa kasvojen piirteitä,tietty oikeanlainen ja hillitysti. Minusta Petri on komea meikin kanssa. Osaat hillitysti ja kauniisti meikata. T. Kotkan mamma

  VastaaPoista
 7. Olen naimisissa ruotsalaisen miehen kanssa ja hänellä ei kyllä ole mitään ongelmia kauneudenhoidon suhteen. Käyttää niin silmänympärys- kuin kosteusvoidettakin, kuin myös vartalovoidetta, partaa ei todellakaan aja ilman vaahtoa ja balsamia, parfyymejä enemmän kuin minulla. Värjää hiuksista pois harmauden ja joskus värjää kulmansakin. Ja silti on ihan miehinen mies.

  Kyllä miehille löytyy ainakin täällä Ruotsissa kaikenkattavia ihonhoitosarjoja mm. Decleorilta, Biothermiltä, Clarinsilta ja Cliniquelta.

  Olen ihan samaa mieltä, että kosmetologlla käynti tekee hyvää iholle ja on muutenkin rentouttavaa.

  T. Oona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsalaisista Suomalaisten pitäisi ottaa mallia monessakin asiassa =D

   Nuo on muistaakseni noita apteekkien tuotteita? En ole niistä koskaan kosmetiikkaa ostanut.

   Poista
  2. Kaikkia saa ihan stockmannilta, itseasiassa löytyy sokokseltakin. Eivätkä mitään kalliita ole, esim. meikkivoide ~45€

   Poista
  3. Täällä Lappeenrannassa ei ole Stockmannia... Sokos on, mutta sielläkään ei ole kosmetiikkaosastoa.... Helsingissä hiukan helpompaa :D

   Poista
  4. Lappeenrannassa on Emotion, Kicks ja Stockmann Beauty josta löytyy miehille ihonhoitosarjoja, myös edellä mainittuja

   Poista
  5. Enemmänkin meikkivoidetta, puuteria ja tuollaisia etsin kuin rasvoja ja sellaisia. Niitä kun jo löytyy ennestään.

   Poista
 8. Ai että iliman meikkijä ei oo? Miusta on!

  VastaaPoista
 9. mä en ymmärrä osaa näistä kommenteista sitten niin yhtään :D ei meikki sen paremmalta tai pahemmalta näytä miehellä kuin naisellakaan, jos vaan osaa meikata hillitysti ja/tai omiin kasvoihin sopivasti. ihan yhtä karseelta näyttää kun jotkut lissut käyttää 3000 sävyä liian oranssia meikkivoidetta ja piirtää kulmat päin helvettejä. tiedän paljon miehiä, joille sopii meikki tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä oon yks niistä jolle sopii eiks nii ;) <3

   Heh.. mutta oo ihan oikeassa. Itse olen jo oppinut tuntemaan kasvoni ja mikä sopii. Kohta 7 vuotta meikkaamista täynnä =)

   Poista
 10. Tuli tästä postauksesta vaan mieleen, että tykkäätkö/fanitatko jeffereestaria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä oikee siitä tykkää ja en ainakaan fanita. Mä en oikeestaa fanita mitään tai ketään =)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?