Toivepostaus: Maistuisiko annos Košeria?

Košer, košer, košer... Kyseinen sana herättää minussa kahdenlaisia tunteita. Sekä hyvää, että huonoa. Aloitetaan ihan perus nippelitiedosta. Juutalaisia ruokaan liittyviä säädöksiä kutsutaan yhteisnimerrä kašrut. Toora määrittelee tarkkaan syötäväksi kelpaavat eläimet ja perusteet niiden valmistukselle. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on košher, eli kelvolline ja puhdas. Jos ruoka on kiellettyä se on trefa. Syötäviksi eläimiksi sopivat ainoastaan karjaeläimistä märehtijät, joilla on halkinainen sorkka. Tälläisiä eläimiä ovat esimerkiksi lehmä, lammas, vuohi, puhveli sekä kirahvi. Kiellettyjä, eli ''saastuneita'' eläimiä ovat muun muassa porsas, aasi, hevonen, jänis sekä muut riistat. Siipikarjasta sopivaa lihaa ovat kaikki muu, paitsi petolinnut. Kaloista taas kelvollisia ovat kaikki, jotka omaavat suomut ja evät. Kaikista ankarin kielto ruuan laitossa on verelle. Verta ei siis saa missään nimessä käyttää yhtään missään muodossa ruuan laitossa. Tämän vuoksi eläimet teurastetaan viiltämällä kaulavaltimo auki. Näin tehdään myös siksi, että eläimen ei haluta kituvan. Tätä käsitettä kutsutaan šehitaksi. Myöskään maitoa ja lihatuotteita ei saa missään nimessä käyttää keskenään, eikä niitä saa edes tarjota samalla aterialla. Nyt kun on perusjutut kerrottu on aika siirtyä minun mielipiteisiin.

Huonoin puoli käsitteessä on miten se rajoittaa paljon. Mikään tai kukaan ei saa missään nimessä rajoittaa kenenkään elämää millään tavalla. Jokaisella on oikeus elää elämäänsä kuten haluaa niin kauan kunhan ei loukkaa muita. Rispectit tulevat minulta kaikille jotka kestävät elää tuollaisten säädöksien kanssa. Itse tulisin hulluksi jos en saisi olla vapaa kuin taivaan lintu. Nuo raamatulliset käskyt siis kieltävät useita eri raaka-aineita ja raaka-aine yhdistelmiä kuten maito+liha. Ne myös kieltävät todella paljon kaikke muutakin, mutta nyt pysytään ruuan parissa. Mitä olisikaan elämä ilman ihania suussa sulavia kermaisia lihapatoja tai kunnon riistakäristystä? Tämä rajoittuneisuus ja tiukat käskyt mitä saa syödä onkin ainut huono puoli mitä löysin košerista.

Hyviä puolia löytyy enemmän. Periaatteet ovat todella ihanteelliset. Ruuan halutaan olla puhdasta ja ruokailuvälineetkin keitetään ennen ruokailu täydellisen puhatuden saavuttamiseksi. Tärkein ja ihanteellisin asia kuitenkin on se, ettei eläimen haluta kärsivän. Tosin vielä ihanteellisempaa olisi jo kaikki maailmassa eläisivät vegaaneina. Mutta niin ei ole, joten on äärimmäisen tärkeää ajatella eläintä. Ethän sinäkään halua kitua kuollessasi? Viimeinen hyvä asia on tuo veren käytön ehdoton kielto. Minä nimittäin inhoan veren käyttöä ruuassa yli kaiken. Se on jotakin niin kuvottavaa. Tiivistettynä minun mielestäni periaatteet ja tavoitteet ovat todella ihanteellisia. Silti rajoitteiden ja kovien säädöksien vuoksi tämä ei voisi koskaan olla minun juttuni.

Mitä mieltä sinä olet tästä yhdessä vaiheessa kovassa muodissa olleesta košerista?

Košer symbooli!

Kommentit

 1. ihana ja aika syvällinen postaus petri<3 muakin ällöttää kaikki veri ja tollein, hyi en tajuu miten jotkut voi syödä sitä. ite en tykkää ees koskea raakaan lihaan. jos voi vielä esittää toive postaus ideoita niin voisiks kirjottaa vaikka rasismista tai sit miten selviit talvesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasismista löytyy j juttua mm: homoseksuaalisuuteen liittyen ym...
   Ja kiva kun pidit =)

   Poista
 2. voitko petri kirjottaa muutenkin mitä aattelet uskonnoista? niinku mitä mieltä oot vaikka ympäri leikkauksista? tai vaikka Muslimeista Islamissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua ruveta arvostelemaan eri uskontoja ´. Vlitan ;/

   Poista
 3. Miks et ota sun järkkärillä kuvia tänne blogiin? Kaikki kuvat on huonolaatusia kännykkäräpellyksiä.

  VastaaPoista
 4. http://www.youtube.com/watch?v=hmTU-r80jDY

  Eiks oo ihgu, että tästä on ollut juttua aiemminkin. Olet ihanasti laihtunut.. pliis, katso toi! Hauskaa!!

  VastaaPoista
 5. http://elaintenhyvinvointikeskus.edublogs.org/2011/08/02/uskonnollisesti-teurastettua-lihaa-tarjolla-yha-useammin/
  Kosher teurastuksessa eläimen pitää olla koskematon,eli sitä ei saa tainnuttaa ja näinollen kituu teurastuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mä noiden tappamistavasta tykkääkkään, vaan niiden aatteesta ettei eläin saisi kitua.

   Poista
 6. Siis mihin perustuu käsityksesi, että kosher-ruokavalio olisi ollut jotenkin trendikäs? Se, että asiasta vitsaillaan esim. New Yorkin juutalaisen Woody Allenin elokuvissa, johtuu taiteilijan uskonnosta, joka on juutalaisuus. NYC:ssä asuu lähes 2 miljoonaa juutalaista. Kaikki juutalaisetkaan eivät tosin noudata uskonnon määräämiä ruokasääntöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä vaiheessa oli kovassa muodissa, sitä tehtiin ja siitä puhuttiin paljon. On tästä jo aikaa =)

   Poista
 7. Tuosta kurkun auki viiltämisestä olen eri mieltä. Youtubesta löytyy videoita joissa lehmä teurastetaan niin ja kyllä kovasti näyttäisi kärsivän verraten siihen että ensin pulttipyssyllä henki pois jonka jälkeen vasta valutetaan veri pois. Kummalla tavalla itse haluasin kuolla, taju kankaalle nopeasti vai niin että kurkku viilletään auki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhä mä oo sanonu et noiden tappamistyyli olisi hyvä, vaan niiden periaate, että eläin ei saisi kärsiä =)

   Poista
 8. Vihaan kosheria ja kaikkia uskontoja! :-D :-D :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vihaan kaikkea, joka rajoittaa elämää ;D

   Poista
 9. Onks siul ASK:issa tunnuksia? :) Jos ei oo nii voisit tehdä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, enkä tee. Sinne tulisi niin paljon kaikkea roskaa ja sitä ei pysty suodattamaan mitenkään ;/

   Poista
  2. Saa siin päättää mihi kysymyksii vastaa :)

   Poista
  3. Se on melko sellane ''teini pissis'' juttu :D

   Poista
 10. Henkilö, joka pyysi tätä postausta, pyysi tosin kantaa sinulta ammattilaisena tieteelliseen puoleen ja siihen, onko näytetty toteen.

  Joskin on kyllä ymmärrettävää, jos et kuitenkaan kokkiopiskelijana ole sentään juutalaisuuden ammattilainen :D Ammattilainen kai olisi kokenut konkari, joka vieläpä perehtynyt tähän aihepiiriin erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en ymmärtäny?

   Mitä näytetty toteen? Ja minulta ei vielä pitkään aikaan voi saada tieteellisiä näkökulmia kun opiskelutkin aloitin vasta reilu 5kk sitten.

   Ja joo meidän uskonto jutut opiskeltiin jo erityisruokavalioiden yhteydessä. Tuo nappulatieto setti onkin mun koulutehtävästä otettu :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?