Joulumenu 2013!

Tänä jouluna kaikki ruuat on alusta loppuun asti omatekoisia. Koulussa tämän viikon ajan ei ollakkaan tehty muuta kuin jouluruokia ja leivoksia. Tosi hyvä, että sai yhdistettyä jouluruokien tekemisen ja opetuskeittiö tunnit samaan. Joulumenun suunnittelin äitini kanssa ja tällä hetkellä melkein mitään ei puutu. Pientä tekemistä on kuten perunoiden keittäminen, jälkihöyrytys ja tillillä sekä voilla maustaminen, kinkun ja kalkkunarullan paisto sekä kuorrutus, ruskeakastike sekä tietenkin laatikoiden lämmitys. Liitän teille reseptit jos kiinnostaa kokkailla omaan joulupöytään samoja herkkuja. Noita yksinkertaisia reseptejä en laita kuten graavilohi, ruskeakastike, kinkun paisto ym... Ja panna cotan reseptiä en saa antaa, sillä se on Casanovan reseptillä tehty.

Alkuruuat:
-Vihersalaatti
-Graavilohi
-Savuporomousse
-Savulohimousse
-Broilermousse
-Lohikakku
-Paahdettuja leipiä mousseille (ne muotoillaan jouluisiksi piparkakkumuoteilla)

Pääruuat:
-Joulukinkku perinteisellä sinappikuorrutuksella
-Kalkkunarulla perinteisellä sinappikuorrutuksella
-Lanttulaatikko
-Porkkanalaatikko
-Imelletty perunalaatikko
-Ruskeakastike
-Perinteinen rosolli
-Perunat uusien perunoiden tapaan keitettynä

Jälkiruuat:
-Vanilja-appelsiinipannacotta
-Porkkanakakku
-Karpalokinuskikakku
-Pullakranssi
-Hedelmävalikoima
-Konvehtivalikoima
-Ruma piparkakkutalo (Tänään sain kuulla ettei se olisi läsähtänyt jos olisin laittanut tukivarren sisään. Sen verran normaalia kookkaamman piparkakkutalon kun tein.)
-Juustot jätettiin tänä vuonna pois kun ei niitä kukaan meillä koskaan syö.

--------------------------------------------------------------------
Savuporomousse

300g Savuporoleikkelettä
2purkkia Creme Bonjour savuporotuorejuustoa
500g Smetanaa
Ruohosipulia

Paloittele leikkeleet pieniksi ohuiksi siivuiksi. Sekoita smetana ja tuorejuustoa sähkövatkaimella. Näin saat niihin kuohkeutta. Lisää smetana-tuorejuustoseokseen savuporo sekä hienonnettu ruohosipuli ja sekoita hyvin. Lopuksi mausta mousee suolalla ja pippurilla.

--------------------------------------------------------------------
Savulohimousse

400g Lämminsavulohta
2purkkia Creme Bonjour kylmäsavulohi-piparjuurituorejuustoa
500g Smetanaa
Tilliä

Toimi smetanan ja tuorejuuston kanssa samoin kuin savuporon reseptissä. Lisää joukkoon murennettu lohi sekä tilli. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

--------------------------------------------------------------------
Broilermousse

300g Broilerin fileesuikaleita
2purkkia Creme Bonjour kanttarellituorejuustoa
500g Smetanaa
Purjosipulia

Paista suikaleet ja selleri öljyssä pannulla. Paloittele suikaleita pienemmiksi tai ne jäävät liian suuriksi. Jäähdytä broileri. Smetanan ja tuorejuuston kanssa toimi samalla tavalla kuin edellisiss resepteissä ja lopuksi mausta suolalla ja pippurilla.

--------------------------------------------------------------------
Lohikakku

Pohja:
150g hapankorppuja
100g margariinia
3/4 dl vettä
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna

Täyte:
4 kpl liivatelehteä
350g kylmösavustettua lohta
1kpl punasipulia
2dl vispikermaa
400g tuorejuustoa (maustamaton tai ruohosipuli)
1/2dl sitruunamehua

Jauha hapankorput hienoksi ja sekoita joukkoon sulatettu rasva, vesi ja ruohosipuli. Leikkaa irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperia sopivan kokoinen pala. Painele korppuseos tasaisesti pohjalle.

Liota liivatelehdet viileässä vedessä. Hienonna lohi, sipuli ja tili. Vaahdota kerma ja tuorenjuusto. Lisää joukkoon sipuli, lohi ja tilli.  Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatelehdet sekaan. Kaada seos täytteen joukkoon ja mausta seos suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Levitä täyte pohjan päälle ja anna kakun hyytyä yön yli jääkaapissa. Koristele ennen tarjolle laittoa tillillä.

--------------------------------------------------------------------
Perunalaatikkoa

2kg Perunoita
200g Voita
1dl Maitoa
4rkl Vehnäjauhoa

Keitä perunat ja soseuta ne. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna soseen olla huoneenlämmössä yön yli. Vatkaa yön yli levinneen soseen sekaan voi sekä maito. Jos seoksessa ei ole tarpeeksi makeutta vois sitä lisätä siirapilla. Laita seos vuokiin ja paista uunissa 120c-150c noin kaksi tuntia.

--------------------------------------------------------------------
Porkkanalaatikko

1kg Porkkanoita
1l Vettä
6tl Suolaa
3dl Puuroriisiä
4dl Maitoa
10rkl Voita
2 Kananmunaa
  • Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja soseuta ne. Mausta sose suolalla, pippurilla ja muskotilla. Keitä riisistä, maidosta ja voista riisipuuro. Yhdistä sose ja puuro ja sekoita joukkoon vielä kananmuna. Paista laatikkoa 175 asteessa 
--------------------------------------------------------------------
Lanttulaatikko

4 Lanttua
1dl Siirappia
8rkl Voita
2dl Kermaa
2 Kananmunaa
Korpujauhoja

Kuori ja pilko lanttu. Keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta, mausta, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa uunivuokaan ja ripottele pinnalle tasainen kerros korppujauhoja. Paista laatikkoa 200 asteessa noin tunti.

--------------------------------------------------------------------
Porkkanakakku

6kpl Kananmunaa
6dl Sokeria
6dl Vehnäjauhoja
4tl Leivinjauhetta
3tl Vaniljasokeria
6tl Kanelia
9dl Porkkanaraastetta
300g Voita

Kuorrute:
100g Voita
200g Sulatejuustoa
3dl Tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, hienoksi raastettua porkkanaa ja sulatettua rasvaa. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa Pari irtopohjallista vuokaa uunipellillä ja jaa seos niihin. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. 

Valmista sillä aikaa kuorrutus. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sulatejuusto sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri. Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle pohjalle.


--------------------------------------------------------------------
Karpalo-kinuskikakku 
(Tämän reseptin alkuperä www.kinuskikissa.fi)

Toffee:
2 tlk (á 397 g) kondensoitua maitoa

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Päälle:
300 g karpaloita
3 rkl perunajauhoja
¾ dl sokeria

Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Upota maitotölkit veteen ja anna kiehua 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kaada kuuma vesi kattilasta ja jäähdytä tölkit laskemalla kylmää vettä kattilaan.

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Levitä taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti painellen vuoan pohjalle ja 3 cm matkalta reunoille. Avaa maitotölkit ja lusikoi toffee pohjan päälle. Levitä tasaiseksi. 
Sekoita karpaloihin perunajauhot ja sokeri. Kaada karpalot vuokaan toffeen päälle. 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25-35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun taikinareunat ovat saaneet sopivasti väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

--------------------------------------------------------------------
Muiden reseptien alkuperää en muista. Ne ovat eri lehdistä, verkkosivuilta, koulunkirjasta ym... Hyviä kokkailuhetkiä kaikille lukijoilleni.

Kommentit

  1. Eikös tän sun blogin pitäny hiljentyä julian muistoksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh taas kerran... (Blogini hiljenee nyt tästä aiheesta kokonaan Julian muistoa ja suruaikaa kunnioittaen) = Julian kuolemasta ja siihen liittyvistä asioista.

      Poista
  2. Tuleeko porkkanalaatikkoon tosissaan 6 tl suolaa ja muihin laatikoihin ei ensinkään suolaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin reseptien mukaan. Itse tosin laitoin kaikkiin suolaa ;D

      Poista
  3. Meinasinkin jo tässä joskus laittaa sulle viestiä, että saiskos niitä reseptejä... No tässähän niitä tuli. Hassua, mutta sen pannacottan reseptin olisin juuri halunnut. Olen monta kertaa yrittänyt tehdä, mutta lopputulos on ollut vähän niin ja näin. Ei ollenkaan sellaista mitä Italiassa olen saanut : (

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi etten pysty sinulle reseptiä antamaan. Toivottavasti muista resepteistä on hyötyä!

      Poista
  4. Tottahan tiedät, että liivatteen voi korvata agaragarilla. Liivate eli gelatiini on proteiinista koostuva ruoka-aine, jota valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä (lainaus Wikistä). Itse vältän sitä kaikissa elintarvikkeissa ja olen tarkka raaka-aineista muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän mitä liivate sisältää ja, että se on korvattavissa. Tuollaisesta en tosin ole kuullutkaan. Itse tosin tykkään käyttää liivatetta sen helppouden ja yksikertaisuuden vuoksi. Ja ennen kaikkea lompaakkoon sopivan hinnan vuoksi. Tutustuin tuohon agar-agariin ja se on kauhean työläs. Monta tuntia täytyy liottaa. Lisäksi saatavuus ei ole yhtä helppo. Taidan siis pysytellä itse liivatteessa. Erilaisiin ruokavalioihin tuo on todella hyvä vinkki kuten esimerkiksi vegaaneille tai juutalaisille sekä muslimeille. Pakko tuota on joskus tosin itsekkin tesattava ihan mielenkiinnosta!

      Kiitos siis vinkistäsi ja uudesta tiedosta =)

      Poista
    2. Tutustuhan myös vegegeliin (Dr. Oetker). Paketti sitä maksaa jotain 2 euroa ja paketillinen vastaa noin kahdeksaa liivatelehteä. En tiedä, paljonko liivate maksaa, mutta mielestäni vegegel ei ole kallista. Ja se on helppo käyttää. Myös Kinuskikissa on käyttänyt sitä muutamissa resepteissä.

      Poista
  5. Onko laatikot sinun mielestäsi mukamas jotenkin vaikeita tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, mutta noita reseptejä tosi moni kaipaavat. Siksi laitoin nekin =)

      Poista
  6. Kiitos kun laitoit laatikkoreseptin. Mäkin hämmästelin tuota porkkanalaatikon suolamäärää tai ajattelin tuon suolan menevän siihen keitinveteen. Mä en oo koskaan tehnyt laatikoita itse, kun rakkaat vanhempani ovat ne tehneet. Aika on jättänyt heistä. Miten laatikoita kannattaisi lämmittää jotta eivät kuivuisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä =)
      En mäkään tajuu miksi porkkanaan laitetaan suola ja muihin ei. Noh hyvää kaikista laatikoista ainakin tuli. Itse pidän aina laatikot luonnollisdesti pakkasessa. Aattoaamuna otan ne sulamaan ja illalla 200c kunnes ovat kuumia. Itse laitan folion laatikoiden päälle joka estää kuivumista =)

      Poista
    2. Kyllähän niihin laitetaan suolaa. Muskotti on myös perinteinen mauste laatikoihin. No, jokainen tyylillään ja jos hyvää tuli ni sehän riittää. Hyvää joulua!

      Poista
    3. Reseptejä laatikoihin on useita. Itse tein näillä resepteillä ja hyvää tuli. Resepteihin vaikuttaa myös äärimmäisen paljon asuinalue ja tottumukset.

      Itse inhoan kun jouluna tungetaan lähes kaikkeen muskottia, kanelia, inkivääriä ym.. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?