Amerikkalainen tuplasuklaa-pähkinäpiirakka!

Päivä leipurin kintaissa on nyt ohi ja Mentorinkin kanssa reilu tunti temmellettiin pihalla leikkimässä ja uimassa. Ihana nyt istua alas ensimmäistä kertaa koko päivänä kylmän juoman, tupakan ja läppärin kanssa ulkona. Koulussa oli tänään melkonen menu, joka oli seuraavanlainen: kahden sipulin focaccia, pororullat, sämpylöitä, kahta erilaista itse tehtyä levitettä, kartanon salaatti, avokadosalaatti, keitetyt perunat, kaalikääryleet, ruskeakastike sekä minun tekemä amerikkalainen suklaa-pähkinäpiirakka mansikkamelballa ja kermavaahdolla. Olen aikaisemminkin syönyt kyseistä piirakkaa, mutta en ole valmistanut tuota itse. Nyt olikin sitten aika testata tuon piirakan itse leipomista kun olin vastuussa makeasta leivonnasta tänään. Tiesin tuon piirakan olevan todella makeaa, joten lisäsin listaan piirakan kanssa vielä raikkaan ja kirpeän mansikkamelban sekä kermavaahdon, jota en makeuttanut kuin ihan vähän vaniljasokerilla. Mansikkamelba ja kermavaahto toivat piirakkaan täydellisen tasapainon. Itse tein reilu 20 hengen piirakan, mutta laitan teille tuon alkuperäisen ohjeen, joka 10 hengen versio.

Ollaan nyt opiskelun aluksi opiskeltu teoriassa hotelli-, ravintola- ja catering alan perustietoa mitä ala pitää sisällään, mitä pitää hallita jne... Keittiössä ollaan opiskeltu nyt aluksi erilaisten laitteiden käyttöä. Jopa uunit ovat sen verran erikoisia, että meni jonkin aikaa ennen kuin opin niitä käyttämään. Niissä kun on kaikenmaailman kosteussäädöt, ajastimet, höyrytykset ym... Torstaina meidän luokka hoitaa Imatran ammattikoulun kouluruokailun ja koulun kahvion pitämisen. Kiirettä tulee siis todellakin pitämään. Lisäksi ollaan opiskeltu eri liikeideoiden toimimiseen ja palveluihin.

Tykkään tosi paljon tuosta alasta vaikka siinä välillä vähän kiire onkin. Ei tuo tosin niin rankka ala ole kuin mulle väitettiin. Rankinta tuossa on keittiön pesu. Silloin on älyttömän ahdistavaa. Kuuma kokkipuku päällä, kuumaa vesihöyryä joka paikassa, pitää hinkata lattioita lattiaharjalla puhtaaksi ja kuivata lastalla. Muuten on tosi kiva ala. Pidän nimittäin siitä, että työssä saa tehdä koko ajan jotain. Se olisi ärsyttävämpää kun ei olisi mitään tekemistä ja kököttäisi vain paikallaan. Ennemmin kauhea kiire siis kuin hiljaista ja tylsää.

Torstaiksi pitäisi varmaan leipoa joku kiva kakku. Minun kahdella kaverillani on syntymäpäivät ja juhlat pidetään minun luona. Leivon varmaan suklaa tai marjakakun. Tosin nuo voisi myös yhdistää ja katsoa millaista tulisi. Marjaisa täyte ja suklaakuorrute. Kuulostaa ainakin hyvälle. Kakun lisäksi jotain suolaista naposteltavaa, boolia ja tietenkin skumppaa kun merkkipäiviä vietetään. Voisi pinkistä drinkkikirjasta kokeilla jotain skumppareseptiä.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amerikkalainen suklaa-pähkinäpiirakka

Piirakkapohja:
125g Voita
2 ½ dl Vehnäjauhoja
3 rkl Sokeria
2rkl Kylmää vettä

Täyte:
4 Munaa
1dl Sokeria
2dl Siirappia
2 tl Vaniljasokeria
100g Tummaa suklaata
150g Hasselpähkinöitä

Päälle:
Haluamasi määrä valkosuklaarouhetta

Taikina: Kuumenna uuni 175 asteeseen. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi.

Pohja: Kauli taikina. Vuoraa irtopohjavuoka taikinalla. Taittele vuoan reunoille alumiinifolioliuska. Pistele piirakkapohja haarukalla. Pane vuoka kylmään noin 15 minuutiksi. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia. Poista folio ja anna piirakkapohjan jäähtyä. Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen.

Täyte: Rouhi pähkinät ja leikkaa suklaa pieniksi paloiksi. Vatkaa munat ja sokeri- Lisää joukkoon siirappi ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi seokseksi. Kaada joukkoon suklaa ja pähkinärouhe. Kaada täyte piirakkapohjalle. Kypsennä 40-45 minuuttia. Koristele piirakka valkosuklaarouheella. Tarjoa jäähdytettynä mansikkamelban ja kermavaahdon kera.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Mansikkamelba

250g Pakastettuja mansikoita
Yhden sitruunan mehu
1dl Sokeria

Laita kaikki ainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Jos et tarjoa melbaa heti, laita se jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Piirakka ei mulla ollut tarpeeksi jäähtynyt, joten täyte vähän valui kärjestä kun sen lautaselle asetteli. Onneksi jokainen haki itse noutopöydästä annoksen, niin ei tullut torumista >:D

Kommentit

  1. Hei Petri, olet kyllä upeasti laihtunut siihen verrattuna, mitä olit tasan vuosi sitten. Millaisella ruokavaliolla saat painosi pysymään alhaalla? Voisitko pitää vaikka parin päivän ajan ruokapäiväkirjaa, eli merkitset mitä söit päivän aikana. Toivottavasti olet oppinut syömään aamulla edes yhden näkkileivän tai hedelmän, sillä muuten on vaikea jaksaa koulussa lounaaseen asti. Kiitos etukäteen, itse tarvitsisin mallia, miten saada paino pysymään kurissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3

      Melkein 30kg on tippunut. Kiinteytys kun on käynnissä vielä nii paino muutamia kiloja tippunut. Ylävatsa on jo melko hyvin kiinteytynyt, mutta alavatsassa on vielä tekemistä.

      Voisihan tuollaisen ruokapäiväkirjan tehdä. Vaikka viikon ajalta. Lisäksi liikkumisen ja tuollaisenkin laittaa siihen. Ensi viikolla jos sellaisen teen ja ensi viikon sunnuntaina siitä postaus!

      Aamulla en syö mitään. Mulla ei koskaan ole ollut nälkä ennen klo: 12-15. Keho on varmaan tottunut tuohon ei aamupalaa linjaan kun viimeeksi söin aamupalan kun oli 5.luokalla.

      Poista
  2. Huomaa vielä se, että kunhan työelämään pääset, saatat pahimmillaan olla yksin vastuussa koko keittiöstä, toisin kuin koulussa :) Kyllä se keittiötyö on oikeastikkin melko raskasta hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen näkee reilu viikon päästä kun ensimmäinen työharjottelu ravintolassa alkaa. Lounasravintola ja lounasaikaan 100-150 ruokailijaa. Kiirettä siis tulee varmasti olemaan :D

      Poista
    2. Mielestäni tuo on vielä pieni määrä asiakkaita, mutta varmasti siinä on alkuun kyllä hyvin tekemistä :) Keittiötyöhönhän kuuluu muutakin, kuin ruoantekoa, kuten oletkin huomannut. Suuressa osassa on myös siivous ja muu järjestely. Lisäksi voi olla tilauksien tekoa ja kuormien purkua yms.. Eli toisin, kuin osa porukasta luulee, ei keittiötyö todellakaan ole sitä kevyintä hommaa. Lähes koko työpäivän saa olla jalkojen päällä. Onnea kovasti kouluun ja oikein mukavaa työharjoittelua! :)

      Poista
  3. Herkullisen näköinen piirakka :3
    Oon rinsessa sun blogias seurannu ihan niistä alkuajoista jolloin olit sellainen pieni ''kawaiiteini''. Se on ollut aika mielenkiintoista seurata miten olet etsinyt itseäsi ja matkan varralla kasvanut (ehkä hivenen aikuistunutki ;D) vahvaksi ja persoonalliseksi tyypiksi! Tolla asenteella sä pärjäät vielä pitkälle, sinne minne sä haluat! Toivotan sulle oikein hyvää kouluvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekkin!

      Ihanaa kun on paljon vielä ''alkuperäisiä'' lukijoita. Teitä on ilmoittautunut melkoisesti viime keväästä lähtien.

      Kiitos paljon kehuista <3

      Poista
  4. Ei taida Imatran ammattikoulussa alkaa koulunkäynti kuin vasta maanantaina 12.8 niin kuin Lappeenrannassakin?:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuorisokoulutukkset alkaa 12.8

      Itse olen aikuispuolella. Ja enää ei ole Imatran ammattikoulua tai Lappeenrannan ammattikoulua. Lappeenranta, Imatra ja Ruokolahti yhdistyivät ja nykyään on vain Saimaan ammattiopisto Sampo :-)

      Poista
  5. Ai kun tulee hyvä mieli puolestasi. Olet selkeästi omalla alallasi ja nautit siitä tekemisestä. Seuraan mielenkiinnolla polkuasi ravintola-alan/kokin ammattilaiseksi ja sitten kun asetut tekemään jompaa kumpaa leipätyöksesi, tulen asiakkaana vierailemaan luonasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alat, joissa saa tehdä käsillä jotain, eikä tekeminen lopu kesken on mun juttu. Tervetuloa vaan herkuttelemaan sitten ;)

      Ensi viikon jälkeen se on jo mahdollista Ravintola Lounaskeitaassa, jonne menen työharjotteluun 2 viikoksi tekemään ruokaa, asiakaspalvelua, tarjoilua sekä keittiön perustöitä(siivoaminen, tiskit, salaattipöydän kasaaminen ym..).

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?