Mentor, koirista ihanin ♥

Mä en oo kertaakaan kirjottanu vielä kunnollista postausta Mentorista, joten nyt on mielestäni sen aika. Mentorin otin siis reilu kuukausi sitten. Monia kun kiinnostaa mistä koirani löysin, niin internetistä löysin ja Helsingistä kävin hakemassa.

Mentor on todella ihmisläheinen koira ja haluaisikin moikata aina kaikkia ihmisiä jotka vastaan tulee. Muiden koirienkin kanssa tulee tosi hyvin toimeen. Tänäänkin kävimme kaverini ja hänen kahden koiran kanssa niityllä ja tuli siinä julmasti rikottua lakia. Päästettiin koirat vapaaksi juoksentelemaan pitkin niittyä. Oli tosi hauska seurata niitten puuhia. Juoksivat toistena perässä niin kovaa kuin tassuistaan pääsivät. Energiaa ei koskaan mun pikkuselta puutu. Tää leikkis useita tunteja putkeen. Kotona kivoin leikki herran mielestä on kun se ottaa jonku lelun ja mä ''yritän'' ottaa lelun itselleni. Juoksee ympäri asuntoa karkuun lelu suussa.

Mentor ei ole myöskään mikään tyhmä tapaus. Tosi nopeasti on opittu kaikkia temppuja. Nyt meillä on hallinnassa istu, maahan, tassu, paikka ja tänne. Saas nähdä mitä seuraavaksi keksitään. Sisäsiisteys tosin ei edelleenkään ole hallinnassa täysin. Kakkaaminen ulos sujuu ihan hyvin, mutta kun ei tajua pissiä sinne. Kerran kun saisi tajuamaan, että sinne pitää pissiä, niin siitä se lähtisi. Papereita meillä ei lattialla ole ollut enää vähään aikaan.

Ulkoilu sujuu nykyään tosi luontevasti. Mentor käy aina istumaan eteisessä siihen asti kun kaulapanta naksahtaa kiinni ja osaa jo ihan itse rappusetkin kävellä alas. Ulkona tottelee myös tosi hyvin jos esimerkiksi se yrittää ottaa jotain suuhun ja sanoo ei. Haukkumistakaan ei ole lähes koskaan. Lempipuuhaa ulkona on juokseminen. Käydäänkin päivittäin pururadalla juoksemmassa säällä kuin säällä, mutta tässä taitaakin olla kaikki kerrottavat asiat. Jos on jotain kysyttävää Mentoriin liittyen niin kysykää ihmeessä. Illalla sitten jännitetään Krista Siegfridsin puolesta jatkoon pääsyä. Häähuntu on jo valmiina!

Tästä pääset videoon, jossa Mentor tekee temppuja! Video on kuvattu viime kuun lopussa.

Kommentit

 1. Voi kun Mentor on jo iso poika ja niiiin söpö! <3
  Täälläkin ollaan ding dong tunnelmissa. :D

  VastaaPoista
 2. Koiralle yleensä riittää käskyn toteuttamiseen pelkkä ele ilman yli kahtakin sanomiskertaa. Kannattaa ennemmin toteuttaa juuri noita irti, paikka tms. käskyjä jonkun tassun antamisen sijasta, koska nuo jälkimmäiset ovat täysin turhia. Ja tuo koiran sängyllä pomppiminen kertoo tasan siitä, että koira on talossa pomo etkä sitä. Tulee vielä ongelmia, kun elukka kasvaa täysikokoiseksi - tietää olevansa sinun pomosi, eikä toisinpäin, ja sittenhän se riemu vasta repeää. Pentuna tottelevat herkkujen toivossa, mutta odotapas kun keksii, että hän onkin se paikan/talon/sängyn tms. pomo, niin tulee olemaan hauskaa kitkeä se pois.

  Katsotaan nyt, kehtaatko tällaista rakentavaa kritiikkiä julkaista vai jätätkö julkaisematta. Moni aloitteleva kouluttaja ei julkaisisi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen kaikkia käskyjä. Toi sänky homma on myytti, eikä pidä paikkaansa. Nuo ''ei saa tulla sängylle''- jutut menee mulla toisesta korvasta sisään toisesta ulos =)

   Mikään käsky myöskään EI ole turha.

   Poista
  2. Pakko sanoo, et mun koira on kohta 7 vuotias ja saa olla sängyllä ja sohvalla ja meillä ei oo sen suhteen mitään "pomottamis" ongelmia koskaan ollutkaan ja kyseessä on sentään terrieri! Et ei toi kyllä kaikkien kohdalla pidä paikkaansa... :)

   Poista
  3. Sängyllä oleminen ei liity mitenkään tohon ''johtajuus'' juttuun =)

   Poista
 3. teet pahan virheen ku annat koiran hyppiä ja pomppia sängyssä miten haluaa..mietippä jo sulla olis viisyli 65kg koiraa ni niiden paikka ei olis tosiaakaan sähgyssä. kokeumusta on,meinaan että meillä on kummiskin 5 yli 70kg koiraa ja yhdellakään ei ole asiaa sänkyyn !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oma ratkaisusi. Itse hommaisin todennäköisesti isomman sängyn =)

   Poista
  2. aika jännä tämän sänkyhomma :D minulla koirat (siis kaikki 3 harjista) nukkuu miun vieressä ja oon opettanut niille että menen eka ite sänkyyn ja sitte kutsun ne sinne. Eli siis sen pomon roolin pystyy pitää itellään jos vaan haluaa :D xoxo Jonna :)

   Poista
 4. Joo, eihän se koirien kanssa nyt niin mustavalkoista ole, että joku yksittäinen juttu ratkaisisi valta-aseman. Ihan hyvin voi antaa koiran tulla sänkyyn, jos niin haluaa. Ihme vouhotusta nuo johtajuushöpinät. Yleensä riittää, että on johdonmukainen vaatimuksissaan ja reilu koiralle eikä siinä tarvita mitään "ihmisen pitää kulkea ensin ovista tai koiran paikka on lattialla ja koiraa pitää selättää säännöllisesti"-natseiluja.

  Kuulostaa, että Petri pärjää Mentorin kanssa oikein hyvin (jos et pahastu niin paljon paremmin kuin alkuun ajattelin tämän blogin perusteella).

  Hauskaa euroviisuilua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin pärjätään. Nuo vanhanaikaiset myytit pitäis tunkee niiden keksineen takalistoon. Alistamista, niskasta kiinni jne... = elinrääkkäystä mun mielestä.

   Poista
  2. Niskasta kiinni ottaminen tai alistaminen ei todellakaan ole rääkkäystä jos sen tekee oikein ja oikeaan aikaan, jolloin koira ymmärtää mistä on kyse. Laumassa koirat alistavat toisiaan jatkuvasti ja kyse on koirien välisestä kommunikoinnista, ei rääkkäämisestä. Alistamisen tarkoitus ei todellakaan ole satuttaa koiraa, vaan yksinkertaisesti osoittaa kuka on arvoasteikossa koiran yläpuolella.

   Koiran kouluttaminen on niin yksilöllistä, eikä kaikkien koirat välttämättä vaadi minkäännäköistä alistamista tai niskaotetta. Itse omistan melko omapäisen terrierin, jonka kanssa täytyy olla todella tiukka ja johdonmukainen. Se ei kuitenkaan tarkoita samaa, kuin natseilu. Mentor on vielä niin nuori, että tuskin edes kaipaa alistamista ja tuo sänkyyn ja sohvalle päästäminen on ihan jokaisen itse päätettävissä.

   Poista
  3. "Laumassa koirat alistaa toisiaan jatkuvasti..."

   Ei ole totta. Itselläni on lauma koiria eikä alistaminen todellakaan kuulu niiden toimintatapoihin. Kun laumajärjestys on selvä, ei ole mitään ylimääräisiä rähinöitä tai niskaotteita. Niillä lienee oma arvojärjestys, mutta se perustuu ihan luontaiseen auktoriteettiin ja on selvitetty hienovaraisin elein eikä todellakaan fyysisellä alistamisella!

   Olen aina ihmetellyt tätä luuloa kun en ole koskaan käytännössä nähnyt, että koirat heittelisivät toisiaan selälle. Pentu saattaa OMA-ALOITTEISESTI paljastaa aikuiselle vatsansa, mutta se on aivan eri asia kuin niskasta kiinni ottaminen. Johtajuutta ei hankita väkivallalla!

   Poista
  4. Ihmiset sekottaa koirat susiin näköjään jatkuvasti. Ei tosin oo mun ongelma. Itse olen selvillä asioista ja lukenut tarvittavat tiedot tutkimuksista ym...

   Poista
 5. Voi miten sympaattinen koiruli sulla onkaan. :) Ja fiksukin näemmä kaiken lisäksi. Ja oikeasti: mitä väliä jollakin sängyllä tai sohvalla pomppimisella on?! Kyllä se johtajuus mitataan loppujen lopuksi ihan muissa asioissa. Kohta alkaa taas pahimmat puutiais-ajat, kannattaa tarkastaa ulkoilujen jälkeen Mentorinkin iho punkkien varalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää käydä ostamassa apteekista jotain litkuja punkkien takia ensi viikolla. Ja tosi fiksu tapaus on kyllä =)

   Poista
 6. Suloinen koira. Ja ihanat korvat hänellä <3 Tuo tassun antaminen on joissain tapauksissa aika ärsyttävä temppu. Jotkut koirat tulevat kerjäämään ja ilman pyyntöä ojentelevat tassua ja tulee samalla raavittuakin, jos on pitkät kynnet. En tarkoita, että Mentor sitä tekisi, mutta kerroin kuitenkin :)

  Tärkeimpiä juttuja mielestäni
  koiraa kouluttaessa on opettaa "irti, paikka" -käskyjä ja muutenkin kulkemista valppaana omistajaansa seuraten, ilman että hyppii seinille häiriötekijöitä kohdatessa :)

  Ihanasti olette kuitenkin koirasi kanssa pärjänneet. Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei tassua anna ilman käskyä, koska ilman käskyä ei tule herkkuja. Sen Mentor on oppinut ihan itse =)

   Käytän eri käskyjä eri tilanteissa. Tassun antamista ain ennen ruokailua. Käsken aina antamaan tassun ja kun antaa saa ruokakipon. Ulos kun mennään, niin kun istuu niin vasta sitten laitetaan hihna kiinni ja ulos. Sama juttu sisälle tullessa. Kun istuu, niin hihna pois. Koiralle pitkin päivää samalla aivojumppaakin!

   Poista
 7. Mikä Medusa tuolla sun makkarin seinällä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wallilan merenneitokangas, jonka asetin seinälle koristeeksi. Sain idean jostain sisustuslehdestä. Kalliita nuo Wallilan kankaat, mutta upeita!

   Poista
  2. Se on Vallila, ei wallila..

   Poista
 8. Sängyssä oleva koira ei tosiaankaan ole mikään lauman johtaja, ainakaan meillä. Pötypuhetta. Ja ihan hyvin voit opettaa ns. turhiakin käskyjä, kuten tassunanto. Kyllä koirat on sen verran fiksuja, että niillä riittää aivokapasiteettia vähän turhemmillekin taidoille.

  Ihana tuo video! Mentor on niin ihanan näköinen!! <3

  Meillä on käytössä apteekista ostettu elektroinen punkkikarkotin, koska en halua käyttää mitään "myrkkyjä" koiran iholla. Viime kesänä ainakin toimi täysin tuo karkotin. Vielä ei ole tälle kesälle tainnut punkit ilmestyä. http://www.verkkosivuapteekki.fi/Skudo-Pet-elektroninen-punkkikarkoitin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ''ei sänkyyn'' juttu on munkin mielestä täysin naurettava. Kukin tyylillään. Mun mielestä on ihanaa kun ei tarttee nukkua yksin. Aina kun menen nukkumaan niin huudan Mentoria ja sitten se tulee ja lässähtää mun viereen. Se tietää, että kun valot on kiinni ja mä huudan sitä on nukkumaanmeno aika :D

   Kaikki on sanonu, että joku litku, jota laitetaan ihoon on tehokkain. Sitä ajon kokeilla nyt ekana.

   Poista
 9. Ihan naurettavaa ulista tuosta et koira on sängyssä. Mun koira on nukkunut ihan pennusta asti joka yö mun vieressä peiton alla, eikä todellakaan oo tullu minkäänlaisia auktoriteettiongelmia. Mun siskolla on dogo argentino jotka on aika agressiivisia ja voi helposti ottaa johtajan paikan talossa, mutta silti se nukkuu kiltisti mun siskon sängyssä eikä silläkään oo tullu mitään auktoriteettiongelmia. Tietenkin koira saa tulla sänkyyn, se on ihan omistajasta kiinni et tykkääkö hän jos koira on sängyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Jokaisen oma päätös ja johtajuuteen ei vaikuta mitenkääm.

   Poista
 10. tää ei liity tähän postaukseen mitenkään, mut mistä toi taulu on? aivan ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Wallilan merenneitokangasta. Ostettu Kodin Ykkösestä. En ole varma löytyykö enää kun uudet kuosit jo tulleet, mutta netistä varmasti löytyy ja tehtaanmyymälästä jos sellainen löytyy Wallilalta =)

   Poista
 11. Sama täällä, meidän koira saa olla sängyllä ja sohvalla, muttei ole kuitenkaan pomo meidän talossa.. Hölmöä yleistää noin!

  VastaaPoista
 12. Tohon ulos pissaamiseen auttaa vaan se ettei anna mahdollisuutta pissata sisälle. Eli kun on syönyt, leikkinyt, herännyt, juonut jne. Niin aina vaan suoraa ensimmäiseksi ulos. Kyllä se sinne sitten lopulta pissaa, sitten vaan ihan hirveästi kehuja. Myös olisi ensimmäisillä kerroilla hyvä palkita joko lelulla tai herkulla niin jää positiivinen mielikuva ja tajuaa että ulos pissaaminen on kivaa. Eikä tätäkään vaihetta kestä kuin joku pari viikkoa, lopulta alkaa pyytämään ulos ku tajuaa pointin.
  Ja mikään käsky ei ole turha, saa vain koiran aivot liikkeelle. Eli suosittelen jatkamaan :) Myös toi sänky juttu on ihan älytön, ei se vaikuta "pomouteen" millään tavalla, jos käskystä lähtee pois niin en nää siinä mitään ongelmaa. Uskon että onnistut mentorin kanssa hyvin, kunhan muistat pitää sen aktiivisena ja onnellisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä Mentor tulee sängylle vain kun on yöunien aika. Muuten nukkuu ja leikkii lattialla/sohvalla/omalla lattiatyynyllä.

   Just mietin mikä temppu seuraavaks Mentorin kaa opittais ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?