Ihana viikonloppu + apua koiran kanssa!

Oli kyllä ihanin viikonloppu pitkään aikaan. Perjantaina hyppäsin siis aamujunaan kohti Järvenpäätä. Mulla oli ihan kauhea paniikki päällä ja lievitin sitä laittautumalla lähes koko junamatkan. Oli siinä mummot ihmeissää ku poika puuteroi naamaa sellasen pari tuntia. Tikkurilassa oli junan vaihto ja Järvenpäässä olinkin jo hujauksessa. Asemalla mua vastaan tulikin tää mun treffiseura, joka oli livenä vielä komeempi kuin kuvissa. Katsottiin tän kyseisen kundin kanssa leffaa, juotiin siideriä ja juteltiin. Tämä kundi myös kokkasi mulle ihanaa ruokaa esimerkiksi tortilloja. Ihan mielettömän hyvä kokkaamaan. Eka kerta ku käyn treffeillä, enkä löytäny mitään huonoja puolia treffiseurasta. Ehkä tää on se maailman ainoa täydellinen mies? Saa nähdä tuleeko tästä jotain joskus vai ihan kaverisuhde. Aika näyttää.

Lauantaina olinkin sitten illalla taas Lappeenrannassa. Mulle jäi kauhea himo tortilloihin ja piti tehdä niitä kotona. Mun tortillat ei vaan ollut yhtä hyviä ja lisäksi ostin jotain super tulista smoked chipottle salsaa, joka oli ihan älyttömän tulista. Ajattelin noiden etikettien liioittelevan kun siinä luki tulinen. Olisi kannattanut vaan uskoa purnukkaa. Sunnuntai meni Mentorin sekä kavereiden seurassa, eikä sunnuntaista mitään erikoista kerrottavaa ole. Pelailtiin Narutoa, katsottiin elokuvia jne... Illalla löydettiin Mentorin kanssa paikka jossa voi juosta ihan vapaana. Ollaan siellä harjoiteltu ilman hihnaa kävelemistä ja kiltisti seuraa.

Lopuksi kysynkin neuvoa. Mieluiten henkilökohtaista kokemusta tästä aiheesta, joka on sisäsiisteys. Aluksi Mentor teki tarpeitaan sekä paperille, että ulos. Nyt yhtäkkiä ei enää suostu ulos tekemään tarpeitaan, vaan aina paperille. Aina kun tekee ulos kehun tosi paljon. Konttaan ja hypin suunnillee Mentorin kaa tuol ulkona ja annan namin. Ei vaan auta. Tänään esimerkiksi oltiin ulkona sellaiset reilu neljä tuntia. Ei mitään elettäkään, että olisi jotain ulos tehnyt, mutta sisälle kun tultiin niin ennen kuin olin saanut kengät pois jalasta, niin johan tää oli jo pissinyt ja kakkinut paperille. Siitä ei ainakaan ole kyse, että ei pääse tarpeeksi usein ulos. Mitään kauheaa kokemustakaan ei ole ulkona tullut vastaan, joka selittäisi tämän. Nyt kaipaan niitä neuvoja suuresti!Kommentit

 1. Saattaa johtua siitä, kun lumet ovat sulaneet ja paikat ovat ihan erilaiset. Kyllä se siitä ohi menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olisin tullut sanoo tätä ihan samaa, koska kokemusta on. Jopa aikuisilla koirilla käy noin joskus talven jälkeen, täytyy etsiä se viimeinen lumiläntti ennen kuin saa tarpeet tehtyä. Onneks se vaihe menee yleensä nopeesti ohi! :)

   Poista
 2. meillä tehtiin koiranpennun kanssa niin että ennakoitiin aina milloin se aikoo tehdä sisälle, esim. juuri tuo että oot saanu kengät jalasta nii koira tekee jo paperille.. eli siinä vaiheessa kun tuut sisälle niin annat koiran vähän aikaa olla sisällä ja kun alkaa tuntumaan että koira hakeutuu paperille niin valmiina lähtemään ulos kiikuttamaan vaikka koira sylissä! meillä käytiin hyvinkin 20 kertaa ulkona juosten koira sylissä mutta tuloksia saatiin ja koira tajusi mikä on homman idea ja sisäsiistiksi oppi 4kk ikäisenä ja aina muistaa juuri kehua kun ulos tekee tarpeet ulos! nopeutta ja kärsivällisyyttä tää miun neuvo vaatii mutta toivottavasti olisi apua edes vähän! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on huono ku rappuset pitää mennä alas... Mut tät vois kokeilla!

   Poista
  2. TÄÄ TOIMI!!! Saatiin tehtyä kakat ulos tunnin ramppaamisen jälkeen. Kauhee hedari päällä ja silti rampattiin. Tulosta tuotti!

   Poista
  3. Jatka tätä! Me alotettiin jo sillon ku pentu tuli 8 viikkosena kotii ja osas paperille tehä ni kiikuttamaa ulos ku oli tarpeillee käymässä. Hoksas heti ja kuukauden päästä pyrkikii jo ite ovelle ja ulos! :)

   Poista
 3. Voit viedä paperin, ehkä sellaisen, johon Mentor on jo sisällä pissinyt jos puhdas ei kelpaa, sinne ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhas paperi ei ainakaa kelpaa. Tota käytettyy paperii vois kokeilla myös.

   Poista
  2. Tuolla tyylillä saattaa vaan käydä niin, että Mentor tottuu paperille asioimiseen sekä ulkona, että sisällä, eikä opi ymmärtämään, ettei tarpeiden tekemiseen tarvita paperia alle.

   Ootko kokeillu ottaa paperin kokonaan pois käytöstä? Koiralla on saattanu tulla liian läheinen suhde sen tutun ja turvallisen pissapaikan kanssa, eikä halua sen takia tarpeita tehdä mihinkään muualle. Kokeile jonaki päivänä (kun on aikaa olla koko ajan vahtimassa koiraa) ottaa paperi kokonaan pois käytöstä ja juosta koiran kanssa ulos heti, kun näyttää siltä, että on tekemässä tarpeitaan :)

   Poista
  3. Mä oon miettiny, että pitäis kunnon suursiivouspäivän. Lattiat pesis tujulla aineella, kuten kloriitilla. Ottais paperit pois ja vahtis. Ton pissaaminen vaan on hiukan hankala huomata ku ei ilmota sitä mitekää.

   Poista
  4. Me ainkin joskus kokeiltiin, että jätettiin yks paperi paikoilleen ja oven eteen, niin meillä ainakin rivitalossa pystyi vain takapihan oven avaamaan ja päästämään sinne, kun koira meni paperille aloittelemaan tarpeitaan. :) Lopussa koira meni aina oven eteen jos oli hätä! (: yksi paperi kuitenkin kannattaa jättää, vaikka oven eteen, ettei tosiaankaan astu pissaan, ku ne ei siitä tosiaankaan ilmota :D

   Poista
  5. Ajattelitko, että koiran päästää esim. rappuun tai neljännessä kerroksessa parvekkeelle? Sori, mutta kaikki ei asu rivarissa tai kerrostalon ekassa kerroksessa. Ja asumisseikat on jo kerrottu täällä.

   Poista
  6. Voi herranjumala.... XD Tarkotin tolla sitä, että se koira oppii, että kun on hätä mennään ovelle ja siitä sitten ulos, asuu missä vain :D

   Poista
  7. Mikset opeta sitä käymään hiekka-astialla ? :D en usko et koirat nyt niin tyhmiä olis, ettei oppis sellasessa käymään :D säästät näin myös pihalla liikkuvia koiranpaskalta katukuvassa XD

   Poista
  8. Kukaan täysjärkinen koiran omistaja ei tee noin. Koiran arkeen kuuluu joka päiväinen lenkkeily ja liikunta. Ja minä itsekkin nautin kävelyistä koiran kanssa. Tollanen ois todella vastuutonta!

   Poista
  9. Voihan sitä koiraa käyttää pihalla muutenkin kuin pissattamassa ? :D siis meinasin vaan sillä jos Mentor ei suostu ku sisällä tekemään tarpeet niin käyttää sitä sit muuten vaan ulkona ja opettaa astialle

   Poista
 4. Kannattaa opettaa koiralle kakalle (ja myös pissille) käsky :) esim. aina kun koira on rupeamassa kakkaamaan, sanot kakalle. Aina sama juttu niin pian oppii mitä sekin sana tarkoittaa. Voipi auttaa paljonkin tämmöisessäkin tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys Petriltä, sillä itse en ainakaan tuota kokeilisi tässä vaiheessa, kun oikea paikka on hakusessa. Ehdollistuu entistä enemmän paperille, jos paperin yhteydessä sitä alkaa hokea, ja sitten voikin jo syyttää vain itseään, jos koira sen oppii.

   Poista
  2. Joo, siis ulkona ehdottomasti. Joka kerta kun oikea tuotos tulee ulos niin käsky mukaan ja paljon kehuja sen jälkeen. Meillä on toimittu näin aina pennusta asti niin vähitellen ehdollistuu siihen :)

   Poista
 5. Minulla on tällä hetkellä 7 kk seropi uros. Käytin häntä noin 1-2 tunnin välein ulkona ja niin syntyi tuloksia. Koira oli n. 4kk vahna kun oppi sisäsiistiksi. sitä ennen oli paperilla noin puolen tunnin välein tarpeita. Myös huomasin että kun koira tuli syksyllä ei tehnyt enää talvella niin helposti tarpeita ulos ennen kuin tottui. Ei vieläkään tee muualle kuin tuttuun ympäristön. Mutta eiköhän se siitä totu. :) onnea koiran hoidossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki käyää just ton 1-2 tunnin välein ulkona. Nyt ku ilmat lämmenny ni kerra päiväs sellane tunnin mittane ulkoiluki kerra päiväs.

   Varmasti vaikuttaa, että jäät ja lumet lähti pois. Eiköhä syksyyn mennessä olla jo sisäsiistejä. Mitää kauheeta stressiä ei mun mielestä kannata ottaa. Oppiminen kun vie aikaa.

   Poista
 6. Meillä toimi niin, että vietiin ulos aina leikkimisen, syömisen, ja nukkumisen jälkeen. Alussa vein pentuani ulos lähes puolentunnin-tunnin välein ulos, niin että iskostui kunnolla päähän, että ulos tehdään kaikki hädät :D Pentuna koirat harvemmin ilmoittavat, että niillä on hätä, mutta huomaat sen siitä kun se rupeaa jotain paikkaa lattiassa haistelemaan tarkemmin tai pyörii yhdessä kohtaan paikallaan. Sit ei muuta kun pentu syliin ja vauhdilla ulos! :)

  Mutta joo, kärsivällisyyttä vaaditaan melko paljon sisäsiisteyden opettelussa. Voit uskoa, että mulla meinasi hermot mennä kun tuntui, että koko ajan piti olla ulos viemässä pari ekaa kuukautta. Sitten koira hiffasi jutun homman eikä tarvinnut viedä uloskaan enää niin usein. Ja se on kyllä paras fiilis kun on sisäsiisti koira eikä tartte stressata, että yksin ollessaan pissisi ja kakkisi joka paikkaan :)

  Tsemppiä! Hyvä tulee!

  VastaaPoista
 7. Paperi saatta tuntua mentorin tassujen alla mukavammalta kuin piha olosuhteet, yritä löytöä vaikka joku pehmeä kuiva kohta pihalta (: neuvo kuulostaa todella omituiselta mitta toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä on melkein vaan liejumaista tuo maa ;/

   Poista
 8. Meillä kesti ihan sika kauan, että koirasta tuli sisäsiisti, vaikka miten yritti ulkoiluttaa oikeaan aikaan ja monta kertaa. Piti sohvillakin olla muovit, kun saattoi liritellä miten sattuu (se on just sellainen koira, joka näyttää siltä, ettei sen pää kolisee pelkkää tyhjyyttä :D) jossain luki, että poikakoirilla saattaa kestää kauemmin. Mutta tsemppiä, kyllä se varmaan siitä! Ja täällä on niin paljon ihmisiä, jotka tarjoaa neuvoja, niin ehkä joku niistä toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla onneksi tähtää tohon paperille. Joskus saattaa mennä paperin viereen, mutta aina asettuu sillä lailla, että tassut ovat paperilla.

   Poista
 9. Meillä kävi niin, että kun koiramme oli pieni ja kun lumet alkoivat sulamaan, niin se teki tarpeensa vain niihin kohtiin missä oli edes jonkin verran lunta (selityksenä, koska lumi muistutti sanomalehteä), muualle se ei tehnyt tarpeitaan. Sitten kun koira huomasi, että lunta ei enää ollut missään nii sen oli pakko pikkuhiljaa alkaa tekemään uuteen ympäristöön tarpeitaan :D Eli jos siellä missään enää on lunta niin vie Mentor sinne tarpeilleen. :) Tää ois mun neuvo! ;)
  -Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta ei enää löydy lähes ollenkaan täältä, eikä tää lumesta kyl oikee tykännykkää. Aina tasujaan nosteli kun lumella piti kävellä. Jäällä teki tarpeitaan vielä kun suostui ulos tekemään.

   Poista
 10. Meillä koira on tottunut talven jälkeen lumeen ja etsii ihan paniikissa lumiplänttiä mihin voi kakkia, muuten saattaa pidättää vaikka kuinka kauan ( on siis jo sisäsiisti, joten odottaa et pääsee ulos) . Kun oli pienempi niin kuskasin vanhan pissipaperin ulos ja hoin pissi ja kakka niin kauaun et teki tarpeensa ja sitten kauheet kehut. Hauskoja noi hauvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania on jos ei ota pissi-kakka episodia huomioon :D

   Oon kuullu tapauksia, että vuosikin on mennyt sisäsiisteyden opetuksessa.

   Poista
 11. Urokseni oppivat 5 kk ikään mennessä sisäsiisteiksi. Pennut yleensä inhoavat kurjaa säätä, joten käytin sitä hyödykseni. Kun tuli selkeä pissahädän paikka (eli koira oli vaikka juuri herännyt), vein koiran ulos kurjalla säällä ja odotin kärsivällisesti vaikka kaatosateessa, että tarpeet tulee tehtyä. Tästä palkintona pääsi heti sisälle lämpimään ja sai kehuja. Vaatii hieman hermoja ja jaksamista seisoa huonolla ilmalla ulkona, mutta ainakin minulla tämä konsti on antanut nopeita tuloksia jo kahden koiran kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon totuttanu tän kävelemään myös sateessa, koska itse rakastan kävellä sateessa. Tätä ei siis oikein sadekeli enää haittaa ollenkaan. Ei siis mun kohalla toi toimi oikein :D

   Poista
 12. Olen kuullut monella pennulla olevan ongelmia kun lumet ovat sulaneet, eli luulisin Mentorinkin hämmentyneen jotenkin muuttuneesta ympäristöstä. Pissapapereista koira on hankala opettaa pois kun se on niin vahvasti oppinut, että ne on luvallinen paikka. En tiedä, onko teillä paperia muualla kuin eteisessä, mutta jos on niin papereita kannattaa vähentää ja viedä vain sinne ovelle niin alat oppia kun pentu hakeutuu sinne, että nyt varmaan kohta tulee pissa ja kiirehtiä ulos. Sitten vaan kärsivällisyyttä ja kehuja oikeasta toiminnasta. Mentorin pitää tavallaan oppia uudestaan, että ulos voi tehdä vaikka lunta ei olekaan. Kyllä se ahaa-elämys sieltä tulee ja se voi tapahtua ihan yhtäkkiä.
  Hienoa, että uskallat kysyä kun tarvitset apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan johtuu juuri tuosta kun jää ja lumi lähti pois. Nimittäin jään päälle tää yleensä aina aamupissat teki. Kesällä rupeen ottamaa tätä mukaa joka paikkaa esim: satamaan, piknikeille, uimaan jne... Niin sen on vähän pakko tehä tarpeitaan nurmikolle. Sit vaan namia ja kovat kehut niin uskon kesän aikana tuon sisäsiisteyden onnistuvan.

   Mun mielestä on parempi kysyä ihmisten kokemuksia kuin lukea kirjastossa kirjaa, jossa sanotaan ''tee näin ja näin ja vielä kerran näin''

   Poista
 13. Menee siinä oma aikansa, itsekin koirien pentuaikana olen suunnilleen rynnistänyt jossain yöpaidassa tukka pystyssä pitkin pihoja...Siinä ois kyllä ideaa että poistas koko paperit ja pesis hajut pois ja sit vahtimis/ ulkonaravaamis-/siivous-sulkeisia. Aamulla heti kun pentu herää on se otollisin hetki saada napakymppiosuma ulos. Sisällä ei enää kannata pissaamiskäskyä opettaa, ulkona sit ajan kanssa.
  Käytettyjä papereita vois ehkä vähä maastouttaa lenkin varrelle että tulis oman reviirin tuntua. Ja just niin että ei stressiä, kyl se oppii:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä tossa eilöen aamulla olin ulkona pari minuuttia sitten heränneenä hiukset pystyssä, Hello Kitty yöpaita päällä ja bootsit jalassa viemässä koiraa aamupisulle, että ei tee tarpeitaan sisälle. Pissat tuli ulos, mutta ai että sai hävetä kun vastaan tuli ihmisiä :D

   Poista
 14. Älä ota Petri tästä paineita. Poikakoiran kanssa toi sisäsiisteys on vielä paljon hankalampaa kun nartun. Tiedän kokemuksesta. Mulla on 5kk:n ikänen poju, eikä puhettakaan sisäsiisteydestä, merkkailee ja merkkailee.....saattaa ulkonakin pissata sen 3-5 kertaa ja kun tullaan sisälle, ni samantien pisulle. Mä otin jo paperit pois. Siitä on vähän ollu apua. Kyllä se siittä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä paineita otakkaan. Mun mielestä koiran kanssa ei saa stressata tai se vaikuttaa koiraankin. Rennosti vaan ottaa. Kyllä tää ajan kanssa luonnistuu.

   Poista
 15. Tuo kertomasi on ihan normaalia, koirulille saattaa tulla vielä montakin taantuma-vaihetta ekojen vuosien aikana, jolloin yllättäen unohdetaan mihin sitä pitikään pissata. Epäilisin myös, että sulaneet lumet ja lumen alta paljastunut maa on hämmentänyt koirulia. Olet vaan ymmärtäväinen ja todella kärsivällinen, älä toru tai ole vihainen äläkä hoputa koiraa tekemään tarpeitaan, hämmennät pahimmassa tapauksessa vain pikku-koiraa entisestään. Kyllä kaikki järjestyy, ennemmin tai myöhemmin.

  Kysyisin vielä, kuka (ja missä) "hoitaa" Mentoria kun olit esim. perjantaina ja lauantaina Järvenpäässä? Et kai vaan jätä pentukoiraa ypöyksin oman onnensa nojaan noin pitkäksi aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mäkin ajattelen. Ihmeellistä kun ei ookkaa enää lunta ja pakkasta.

   Koiralla on aina hoitaja täällä meidän kotona jos olen pidemmän ajan poissa. Hoitaja on aina Mentorille ennestään tuttu ihminen. Yksin Mentor osaa jo sellasen kolme tuntia ollut. Tää taitaa aina nukkua kun oon pois kotonta. Ainaki joka kerta kun tulee kotiin, niin Mentor on tyynyllää nukkumassa ja siitä nousee aina venyttelemään ja moikkaamaan =)

   Yksin en tietenkään pentua jätä pitkäksi aikaa. Se olisi ihan vastuutonta.

   Poista
 16. Aamuisista koiranulkoilutus-asusteistani jos näkis kuvakokoelman niin vois kyllä itku päästä:D Häpeällä tuloksiin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Se on ihan kauheeta kun joku tulee vastaan kun on aamupisu reissu menossa :D

   Poista
 17. Voisi kokeilla myös, että vie ulkona aina siihen samaan kohtaan mihin on aiemmin pissinyt tai kakannut. Huomannut oman koiran kohdalla, vaikkakin vanha on jo, että hakeutuu mieluiten samoille kohille tarpeilleen.

  VastaaPoista
 18. Hei! Olen seurannut sinun ja Mentorin yhteistä alkua, ja halusin tulla vinkkaamaan että kuten tuolla ylempänä kirjoitettiin, niin lumien sulaminen saattaa saada urospennulla pienen ihmetyksen aikaan, kun ne tutut pissapaikat on kadonneet ja lumen alta paljastuu monenlaisia uusia hajuja. Sinulle on myös täällä kirjoiteltu, että voi kestää pitkäänkin, että pentukoira oppii tekemään ulos. Se on aivan totta, ja monta takapakkia voi tulla vielä vuoden sisällä. Kannattaa vaan koittaa rytmittää ulos meneminen niin, että heti heräämisen jälkeen ja aina ruokailujen jälkeen ulos, niin kyllä se siitä lähtee. :) Onhan Mentorilla myös pentuajan tehosterokotukset ja madotukset kunnossa? Ei liity sinällään tuohon pissaamiseen mutta ajattelin vaan kysellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkaa on ruvennu taas tekemää ulos viime yön operaation jälkeen, josta kerron tän päivän blogissa. Rokotukset, sirut ja madotukset on kaikki kunnossa =)

   Poista
 19. Jee, hyvinhän tuo sisäsiisteys on alulla, sitkeä sissi olet (jos nyt näin voi sanoa...) myös painonpudotuksen suhteen. Ja aivan varmasti kuukauden treenin jälkeen jo jotakin näkyvää tapahtuu, ja varsinkin kun sun ei tarvii laihtua. Pelkkää hyötyä kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin menee joo =)
   Eilen oli eka päivä kun ei yhtään kakkoja sisälle. Tänä aamuna olin vessassa ja oli sillä aikaa ehtinyt töräyttää tarpeet lehdelle.

   Poista
 20. Meillä ei koira aikoinaan oppinut sisäsiistiksi ennenku kaikki paperit poistettiin. Jotenki se ajatteli ne kaikki vessaksi automaattisesti vaikka osittain teki myös pihalle :) Hyvä keino myös oli, hieman "kytätä" koiraa :) Heti kun alkaa näyttää siltä et yrittää tehdä jotain sisälle niin ripeesti koppaa koiran syliin (koira ei tarpeitaan kyllä syliin tee) ja juoksuttaa sen pihalle. Sitten pyöritään ulkona niin kauan kun saa tarpeensa sinne tehtyy! Nämä auttoa meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan saan ostettua pissi pois- pesuainetta, niin paperit lähtee. Kakat ollaan jo 2 päivää ulos tehty!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toivepostaus: Minun koti ♥

Toivepostaus - Millaista on homoseksi?

Mitä tapahtui julkkisuralleni?